Η καλλιτεχνική ομάδα Χρόες προσκαλεί το κοινό της πόλης στην προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο Ήχος της Πόλης” (“Crossing the Bridge: The Sound of Instanbul”), του βραβευμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, με θέμα τη σημερινή μουσική σκηνή της Κωνσταντινούπολης. Ξεναγός στην περιπλάνησή μας ο Γερμανός μουσικός Αλεξάντερ Χάκε, μέλος του θρυλικού γερμανικού αβάν-γκαρντ συγκροτήματος “Einstürzende Neubauten”, ο οποίος κατά την παραμονή του στην πόλη συνάντησε και ηχογράφησε σε φορητό στούντιο δεκάδες εκπροσώπους της τουρκικής μουσικής σκηνής.

Όλα τα μουσικά ρεύματα – σύγχρονα και παραδοσιακά παρελαύνουν μπροστά στον φακό. Η ζωντανή και ποικιλόμορφη αυτή μουσική διαχέεται σε κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης αγκαλιάζοντας όλους όσοι την κατοικούν.

Με την πεποίθηση ότι η μουσική είναι το καλύτερο μέσον για να πλησιάσεις μια πόλη, μια χώρα, έναν λαό, ο Ακίν μας παρασύρει σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι ξεκινώντας από τους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής και της τούρκικης ραπ για να φτάσει στα “ιερά τέρατα” της παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα, μας δίνει σκηνές από την πολύβουη πόλη, αλλά και αποσπάσματα από παλαιότερες ταινίες ολοκληρώνοντας ένα σύνθετο πορτρέτο από εικόνες και ήχους. Η Πόλη εξακολουθεί σήμερα να ηχεί ως μια κατεξοχήν πρωτεύουσα των επιμειξιών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μέσα από μια ταινία-επιστροφή σε τόπους και μουσικές, σε όσα προσδιορίζουν την καταγωγή, την μνήμη και την αγάπη για έναν τόπο.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία του φετινού κύκλου παρουσιάσεων της ομάδας Χρόες με τίτλο «Μουσική Ποιητική και Έκφραση», κατά την οποία η ομάδα προβάλλει μια ακόμα περίπτωση πολιτισμικής ζύμωσης και διαλόγου μέσα από τη μουσική.

Παραγωγή: Γερμανία- Τουρκία
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Πρωταγωνιστούν: Κλάους Μεκ, Αντρέας Τίελ, Σάντρα Χάρτσερ Κουξ, Κριστιάν Κουξ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook