Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκας, στην απάντηση του σε αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης που κατατέθηκε στις 30/01/12 για την ανάγκη στήριξης της ολοκληρωμένης παραγωγικής δραστηριότητας του ελαιόλαδου αλλά και νέων, καινοτόμων αγροτικών δραστηριοτήτων, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι, αν και λειτουργούν 282 περίπου εγκεκριμένα τυποποιητήρια ελαιόλαδου στην Ελλάδα, των οποίων η συνολική δυναμικότητα υπερκαλύπτει τις ανάγκες τυποποίησης ολόκληρης της εθνικής μας παραγωγής, εντούτοις τυποποιούνται μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες τόνοι.

Επιπλέον, ο κ. Δριβελέγκας, στην απάντησή του σχετικά με περιστατικό πρόσμιξης ελληνικού ελαιόλαδου στην Ιταλία, με ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας από την Ισπανία, το Μαρόκο και την Τυνησία και μεταπώλησής του, το οποίο καταγγέλεται από τον κ. Παρασύρη στην αναφορά του, επισημαίνει ότι επρόκειτο για κατάσχεση ποσότητας ελαιόλαδου στις αρχές του Αυγούστου 2011 από τη μονάδα Καταπολέμησης της Απάτης της Ιταλικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιθεώρηση Προστασίας της Ποιότητας και Καταστολής Απατών των Γεωργικών Προϊόντων, σε ιταλική επιχείρηση που είχε εισάγει ελαιόλαδο από την Ισπανία και την Ελλάδα και το είχε αναμείξει, προορίζοντάς το για τον εφοδιασμό εστιατορίων.

Σε αυτό το σημείο, ο Υφυπουργός κάνει λόγο και για νέες μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας και συγκεκριμένα στα συστήματα πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ισπανία και πλέον έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και στη χώρα μας. Ο κ. Δριβελέγκας αποσαφηνίζει ότι τα νέα αυτά συστήματα έχουν μεν πλεονεκτήματα, όπως υψηλές αποδόσεις, χαμηλό κόστος παραγωγής λόγω εκμηχάνισης, γρήγορη είσοδο στην παραγωγή κλπ, αλλά παρουσιάζουν και μειονεκτήματα, όπως υψηλό κόστος επένδυσης, χρήση συγκεκριμένων ποικιλιών, ανάγκη ανανέωσης των δένδρων στα 20 έτη, απαίτηση εδαφών επίπεδων έως ελαφρώς επικλινών κλπ.

Επειδή το ανάγλυφο της χώρας μας, λόγω ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ισπανίας, δεν επιτρέπει την εφαρμογή των συστημάτων αυτών σε μεγάλη κλίμακα. Τα πρώτα συστήματα εφαρμόσθηκαν κυρίως σε περιοχές όπου εγκαταλείφθηκε η παραγωγή του καπνού και του βάμβακος και περιορισμένα σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του προς τον κ. Παρασύρη, ο κ. Δριβελέγκας αναφέρεται σε σειρά προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις τρίτες χώρες, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, τονίζει ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης και υπογραφής σύμβασης για πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών του ΣΕΒΙΤΕΛ που αφορά στην προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στη Νορβηγία, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία. Δικαιούχοι των εν λόγω προγραμμάτων είναι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων δύο φορές το χρόνο.

Τα προγράμματα που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτονται χρηματοδοτικά σε ποσοστό 50% από Κοινοτική συμμετοχή, 20% από εθνική συμμετοχή και 30% από τον δικαιούχο φορέα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook