Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο χρόνος για να μπει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξαντλείται.

Μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, ο Μπ.Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στον λαό του «να ζει στη σκιά του αφανισμού».

Από το βήμα της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Αμερικής-Ισραήλ, ο Μπ.Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Δυστυχώς, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζει προς τα εμπρός» είπε.

«Το Ισραήλ περίμενε να λειτουργήσει η διπλωματία, περίμενε να λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Κανείς από μας δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμα» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, αλλά πρόσθεσε ότι το να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο «δεν είναι επιλογή».

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα, ο Μπ.Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει «κύριος της μοίρας του» αποφασίζοντας πώς θα χειριστεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχει χρόνος για διπλωματία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Παρτσίν.

«Το γεγονός ότι στην Παρτσίν βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η πρόσβαση σε αυτήν είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, επομένως οι επισκέψεις δεν μπορεί να επιτρέπονται συχνά. Για μια ακόμη φορά θα επιτρέψουμε στην ΙΑΕΑ να την επισκεφθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία του Ιράν στη Βιέννη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Έκθεση της IAEA αναφέρει ότι στο στρατιωτικό συγκρότημα στην πόλη Παρτσίν, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.