Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Ο χρόνος πραγματοποίησής των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα και εν όψει του ναυτικού αποκλεισμού της Κρήτης, οι αγρότες απευθύνουν έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι "θαλάσσιοι δρόμοι" για τα αγροτικά προιόντα.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, θα έχουν τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αλλά και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, μέχρι την επίλυση των αιτημάτων τους.

Ο γγ της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, έκανε λόγο για διάλυση της ναυτιλίας, ενώ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, είπε ότι αυτό που επιχειρείται «είναι η αρπαγή της περιουσίας και των εισφορών των ασφαλισμένων ναυτικών, προκειμένου να καταργηθούν κεκτημένα δικαιώματά τους».

Ο κ. Χαλάς είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα πολιτικό πρόσωπο, που θα αναλάβει την ηγεσία ενός αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ναυτικών, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις της ναυτεργασίας.

Η ΠΝΟ ζητά, επίσης, να διατηρήσει την αυτοτέλειά του το ΝΑΤ με άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών), που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος.

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών

Εν όψει των απεργιών των ναυτεργατών και του ναυτικοί αποκλεισμού της Κρήτης, η Αγροτική Επιτροπή του δήμου Ιεράπετρας σε επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τους Βουλευτές Λασιθίου κ.α αναφέρει τα εξής :

«Τα τελευταία χρόνια, όταν κάνουν απεργίες διάφοροι συνδικαλιστικοί κλάδοι (π.χ η Π.Ν.Ο ή τα φορτηγά Δ.Χ ), δημιουργούνται πολύ σοβαρά έως δυσβάστακτα οικονομικά αδιέξοδα για την Ιεράπετρα. Ενδεικτικά πέρυσι που έγινε η απεργία στην αρχή της εξαγωγικής περιόδου του αγγουριού, χάθηκαν οι αγορές του εξωτερικού για το προϊόν αυτό και οι αγρότες μας δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής του.

Κατανοούμε τα προβλήματα της Π.Ν.Ο., των ιδιοκτητών φορτηγών και των ανθρώπων που εκπροσωπούν.

Δεν χάνομε όμως μερικά μεροκάματα από την απεργία τους. Καταστρέφονται τα νωπά μας κηπευτικά προϊόντα ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές ενώ,
1.Οι εσωτερικές αγορές κατακλύζονται από εισαγόμενα νωπά κηπευτικά αμφιβόλου ποιότητας.

2. Οι εξαγωγές μας σε άλλες χώρες σταματάνε διότι δεν μπορούν να εκτελεστούν τα προγράμματα. Χάνονται οι αγορές των κηπευτικών και οι εξαγωγείς πληρώνουν ρήτρες χωρίς να έχουν φταίξει.

3.Η ζημία καταλήγει στον παραγωγό και τα συναφή επαγγέλματα.

Η Αγροτική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας παρακαλεί όλους όσους μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός προώθησης των νωπών κηπευτικών προϊόντων μας στις αγορές κατά τις περιόδους τέτοιων κρίσεων. Ψάχνομε τρόπους, ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν με ασφάλεια στις αγορές τους όταν οι υπάρχοντες δρόμοι διάθεσης παραμένουν κλειστοί λόγω απεργιών ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων.

Ζητούμε και παρακαλούμε, σεβόμενοι τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΠΝΟ, ο δρόμος μας που είναι η θάλασσα, να παραμείνει ανοικτός, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί ο τόπος μας δεν σηκώνει και άλλη οικονομική καταστροφή."