Ο χρόνος για να μπει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξαντλείται, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την επομένη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ισχυρού φιλο-ισραηλινού λόμπι AIPAC στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει «να ζει ο λαός του στη σκιά του αφανισμού».

Από το βήμα της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Αμερικής-Ισραήλ (AIPAC), ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Δυστυχώς, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζει προς τα εμπρός» είπε.

«Το Ισραήλ περίμενε να λειτουργήσει η διπλωματία, περίμενε να λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Κανείς από μας δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμα» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, αλλά υπογράμμισε ότι το να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο «δεν είναι επιλογή».

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει «κύριος της μοίρας του» αποφασίζοντας πώς θα χειριστεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχει χρόνος για διπλωματία, σε μία προσπάθεια να φρενάρει τις απειλές πολέμου και το ενδεχόμενο μιας μονομερούς προληπτικής επίθεσης του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Παρτσίν.

«Το γεγονός ότι στην Παρτσίν βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η πρόσβαση σε αυτήν είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, επομένως οι επισκέψεις δεν μπορεί να επιτρέπονται συχνά. Για μια ακόμη φορά θα επιτρέψουμε στην ΙΑΕΑ να την επισκεφθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία του Ιράν στη Βιέννη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Έκθεση της IAEA αναφέρει ότι στο στρατιωτικό συγκρότημα στην πόλη Παρτσίν, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Σε επανάληψη των συνομιλιών καλεί η Μόσχα

Η Ρωσία κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να διεξαγάγουν το συντομότερο νέες συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και την \’Ομάδα των \’Εξι\’ για το χρόνο και τον τόπο επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Το Ιράν προσφέρθηκε τον περασμένο μήνα να επαναλάβει τις συνομιλίες, ωστόσο συνεχίζει τις δραστηριότητες που προκαλούν φόβους ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, γεγονός που καθιστά επιφυλακτικές τις δυτικές δυνάμεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ριαμπκόφ προσέθεσε ότι το Ιράν έχει αποδείξει με έργα και με λόγια ότι είναι έτοιμο για σοβαρές συνομιλίες και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει περισσότερο η διακοπή των διαπραγματεύσεων.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook