Τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Επηρεάζουν την επαγγελματική, οικογενειακή αλλά και κοινωνική ζωή. Είναι επομένως απαραίτητο να αποκτήσουν οι ρευματοπαθείς τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες των νοσημάτων τους και να ζήσουν μια ζωή με ποιότητα, με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ισότιμα και πλήρως στην κοινωνική ζωή.

Αυτός είναι ο κυριότερος στόχος του Προγράμματος Εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης που υλοποιείται από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης , μια πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα ,πρωτοβουλία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την εκπαίδευση των Ρευματοπαθών  σε θέματα που αφορούν τη πάθηση τους έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα
την χρόνια αυτή κατάσταση.

Απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι τα άτομα με Ρευματικές Παθήσεις να  καταστούν ενεργά, δημιουργικά, και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.

Έτσι σήμερα Τετάρτη και Σάββατο 10/3 αρχίζουν στα Γραφεία του Συλλόγου(Κόσμων 6 στο Ηράκλειο) οι δύο πρώτοι κύκλοι εκπαίδευσης για την ρευματοειδή αρθρίτιδα ,την ψωριασική αρθρίτιδα
και την αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

•Τετάρτη 07/03 ώρα : 18:00-20:00(ΡΑ)Σάββατο 10/03 ώρα 11:00-
13:00(ΨΑ&ΑΣ)Γνωρίζω το νόσημα μου .Θεραπευτικές επιλογές παρενέργειες
επιπτώσεις στην υγεία μου . Τι πρέπει να προσέχω . (Ρευματολόγος)
•Δευτέρα 12/03 ώρα :18:00-20:00(ΡΑ),Τετάρτη 14/3 ώρα 18:00-
20:00(ΨΑ&ΑΣ) Διευκολύνω την καθημερινότητα μου. Ενδυναμώνω το μυϊκό
μου σύστημα. ( Φυσικοθεραπευτής – Εργασιοθεραπευτής )
•Δευτέρα 19/03 ώρα : 18:00-20:00(ΡΑ),Τετάρτη 21/3 ώρα 18:00-
20:00(ΨΑ&ΑΣ)Μιλώ για το συναίσθημα μου (θυμός, φόβος, αβεβαιότητα,
ντροπή ).Μαθαίνω να το διαχειρίζομαι (παρουσία συντρόφου, οικογένειας).
( Ψυχολόγος )
•Δευτέρα 26/03 ώρα : 18:00-20:00(ΡΑ),Τετάρτη 28/3 ώρα 18:00-
20:00(ΨΑ &ΑΣ) Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση νοσήματος .Πως να είναι
αποδοτικότερη η επίσκεψη μου στο γιατρό ( Νοσηλευτής).

Οι εκπαιδευτικοί κύκλοι για την ρευματοειδή αρθρίτιδα επαναλαμβάνονται τον Μάιο και τον Οκτώβριο ενώ για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιείται για τον ΣΕΛ και τον Ιούνιο για σκληρόδερμα, Sjogren και Reynaud.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους τους επαγγελματίες υγείας(ρευματολόγους,ψυχολόγους,φυσικοθεραπευτές,εργοθεραπευτές,νοσηλευτές)
για την εθελοντική προσφορά των γνώσεων και εμπειριών τους στα μέλη του Συλλόγου που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.