Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διεργασίες μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Ουκρανίας για τις πρώτες σημαντικές εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον επίτιμο πρόξενο την Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, ο οποίος συνοδευόταν από την σύμβουλο του προξενείου Σβετλάνα Ιβάνικ, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΚΣΟΣ και το δίκτυο οινοποιών Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις και οι συμφωνίες για την εξαγωγή Κρητικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην Ουκρανία των 50 εκ. καταναλωτών.

«Η συνεργασία έχει ξεκινήσει και σήμερα συζητήσαμε για τις πρώτες εξαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ και στον τομέα του τουρισμού υπάρχει μεγάλη δυναμική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση τον ομόλογο του Περιφερειάρχη Κιέβου.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στις δηλώσεις του έκανε γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες καθώς όπως είπε ήδη εξάγονται περί τους 200 τόνους Κρητικού ελαιολάδου το μήνα, αλλά και εμφιαλωμένο νερό επίσης από την Κρήτη.

«Εδώ και δώδεκα χρόνια προσπαθούσαμε να υπάρξει αυτή η συνεργασία για να ανοίξει το εξαγωγικό εμπόριο της Κρήτης στην Ουκρανία αλλά δεν βρίσκαμε την κατάλληλη ανταπόκριση» δήλωσε.

Ο κ. Λίτινας ανέφερε ακόμα ότι «η Ουκρανία εισάγει ετησίως 500 χιλ. τόνους πορτοκάλια , αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει από την Ελλάδα ούτε μια… φλούδα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον τουρισμό παρουσίασε στοιχεία λέγοντας ότι

«το 2010 ήρθαν στην Κρήτη 26.000 Ουκρανοί τουρίστες, το 2011 100.000, και ο στόχος για το 2012 είναι ο αριθμός να φτάσει τους 200.000 με προοπτική να ανέλθει στα 500.000 άτομα
». Επεσήμανε μάλιστα ότι οι Ουκρανοί τουρίστες έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΣΟΣ Νίκος Καραμπακάκης τόνισε ότι η οργάνωση μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση των 200 τόνων σταφίδας που ζητάει να εισάγει η Ουκρανία.

Τέλος υπήρξε συνάντηση και με το δίκτυο οινοποιών Κρήτης όπου ο κ. Λίτινας επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εισαγωγή Κρητικού κρασιού στην Ουκρανία.