Αναστάτωση επικράτησε ανάμεσα στους επιβάτες πτήσης της Air France, ύστερα από ενεργοποίηση του συναγερμού πυρκαγιάς στα όργανα στο πιλοτήριο με αποτέλεσμα να οδηγήσει το αεροσκάφος A340 (εκτελούσε, σήμερα, το δρομολόγιο Παρίσι-Μπογκοτά), να κάνει επιτυχημένη αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της νήσου Τερθέρα του συγκροτήματος των Αζορών.

Στο ανακοινωθέν της, η Air France αναφέρθηκε σε «τεχνικό πρόβλημα», που παρουσιάστηκε εν πτήσει στο A340, στο οποίο επέβαιναν 274 άνθρωποι. Διευκρινίζεται ότι μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού προκρίθηκε από τον κυβερνήτη η λύση της αναγκαστικής προσγείωσης στις Αζόρες.

Εκεί διαπιστώθηκε πως ο συναγερμός είχε «άκαιρα» ενεργοποιηθεί, αναφέρει το ίδιο ανακοινωθέν.

Όμως, ο 24χρονος Νορβηγός επιβάτης Μόρτεν Άμοτ αντιθέτως δήλωσε - μιλώντας στο νορβηγικό δίκτυο TV2, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο - ότι στο εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών «καπνοί ήταν ορατοί» δια γυμνού οφθαλμού. «Είδαμε ένα μέλος του πληρώματος να τρέχει με έναν πυροσβεστήρα ανά χείρας», δήλωσε ο ίδιος επιβάτης. Διευκρίνισε ότι το μέλος του πληρώματος «έσπευσε στην περιοχή του WC του επιβατικού αεροσκάφους, απ όπου αναδύονταν καπνοί». «Κάτι τέτοιο, κανένας δεν θέλει να το δει, όταν είναι στο αεροπλάνο».

Όμως ο εκπρόσωπος της Air France στη Λισσαβόνα ανέφερε ότι το Α340 «ούτε ύψος έχασε απότομα, ούτε πανικός επικράτησε στο εσωτερικό του, απλά αριθμός επιβατών εξεπλάγη από την απόφαση για την αλλαγή πορείας».

Ωστόσο και περί αυτού του τελευταίου διατυπώνεται ένσταση, δεδομένου ότι ο Σουηδός επιβάτης Εντεν Βικτόρια Έρλαντσον, 26 ετών, στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας «Expressen» κάνει λόγο για «πανικό των επιβατών». Και προσθέτει: «Οι επιβάτες έκλαιγαν ή προσεύχονταν. Μέλη του πληρώματος κάθιδρα ακούγονταν να φωνασκούν. Ο πανικός ήταν απόλυτος. Διαμαρτύρομαι», που οδηγίες δίνονταν μόνον στα ισπανικά και στα γαλλικά.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας SATA των Αζορών παρών στην Τερθέρα δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό πρακτορείο, ανωνύμως, ότι κατά την αναγκαστική προσγείωση το Α340 «δεν διέτρεξε κίνδυνο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι επιβάτες φιλοξενούνται πλέον σε τοπικό ξενοδοχείο και προσεχώς θα πετάξουν--με άλλο αεροπλάνο--για την κολομβιανή πρωτεύουσα.

«Δεν θέλουμε μια άλλη ενεργοποίηση συναγερμού να προκαλέσει νέα αλλαγή πορείας», έτσι στείλαμε άλλο αεροπλάνο, σχολίασε στη Λισσαβόνα εκπρόσωπος της Air France.

Στο μεταξύ, «πολύ κοπιαστικοί» αποδείχθηκαν οι ταξιδιωτικοί έλεγχοι της πορτογαλικής συνοριακής αστυνομίας στο αεροδρόμιο της Τερθέρα, ιδίως για τους μη κατόχους διαβατηρίων της ΕΕ, πρωτίστως τους Κολομβιανούς, σημείωσε το Γαλλικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή στο πορτογαλικό αεροδρόμιο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ζεύγος με το επίθετο Μόντες, από τη Μπογκοτά, διαμαρτυρήθηκε εντόνως.