Θετικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξάγονται για ένα νέο χάπι που στοχεύει στην παρεμπόδιση της κατανάλωσης αλκοόλ. Το χάπι (nalmefene) που αναπτύσσει η εταιρία Lundbeck επεμβαίνει στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ.

Νέα προσέγγιση

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε θετικά τη δημιουργία του νέου φαρμάκου αφού όπως φαίνεται είναι πιο ανώδυνο και πιθανώς πιο λειτουργικό στην καταπολέμηση του αλκοολισμού από τα υπάρχοντα φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα που απευθύνονται σε άτομα εθισμένα στο αλκοόλ και αυτό που κάνουν είναι να τους κάνουν να νιώθουν άρρωστοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Στις δοκιμές οι εθελοντές (άτομα εθισμένα στο αλκοόλ) έπαιρναν ένα χάπι κάθε φορά που υπήρχε πιθανότητα να καταναλώσουν αργότερα αλκοόλ. Τόσο η ομάδα που λάμβανε το χάπι όσο και εκείνη που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο έκαναν παράλληλα και ψυχοθεραπεία για να ενισχυθεί η προσπάθεια απεξάρτησής τους. Ανάμεσα στις παρενέργειες που παρουσιάστηκαν είναι κόπωση, ζαλάδα, ναυτία, διαταραχές του ύπνου, ρίγη και εφίδρωση.

Σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης

Μετά από έξι μήνες ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ των ασθενών έπεσε από τα 84 γρ. στα 30 γρ. την ημέρα. Πριν την έναρξη της θεραπείας κάθε ασθενής έκανε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ 19 μέρες τον μήνα. Το χάπι σε συνδυασμό με τη ψυχολογική υποστήριξη περιόρισε σε επτά τις ημέρες αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Στις δοκιμές έλαβαν μέρος 604 άτομα με προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ από την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ενωσης που έγινε στην Πράγα. Οι δοκιμές του νέου χαπιού συνεχίζονται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα υποβληθεί αίτηση για την έγκρισή του.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook