Για «υπερβολική ανεκτικότητα» απέναντι στο Ιράν κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ και Ρικ Σαντόρουμ.

«Ως πρόεδρος θα είμαι έτοιμος να ακολουθήσω τη διπλωματική οδό, αλλά θα είμαι επίσης έτοιμος να χρησιμοποιήσω την στρατιωτική μας δύναμη», δήλωσε ο Ρόμνεϊ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Οχάιο, στη διάρκεια συνεδρίασης της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac). «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να κατασκευάσει και να αποκτήσει ατομική βόμβα», πρόσθεσε, ενώ επέκρινε τον Ομπάμα για το γεγονός ότι «απομάκρυνε» τις ΗΠΑ από το Ισραήλ.

Τελεσίγραφο στο Ιράν έστειλε και ο Ρικ Σαντόρουμ, αντίπαλος του Ρόμνεϊ στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας επίσης στη συνεδρίαση της Aipac. «Πρέπει να πούμε στην ιρανική κυβέρνηση ότι έχει έρθει η ώρα. Σταματήστε την πυρηνική σας παραγωγή τώρα» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Θα επιτρέψετε την πρόσβαση στις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις στους διεθνείς επιθεωρητές ώστε να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι σταματήσατε το (πυρηνικό) πρόγραμμά σας. Αν δεν γίνει σεβαστό αυτό το τελεσίγραφο, αν δεν καταστρέψουν οι ίδιοι τις (πυρηνικές) εγκαταστάσεις τους, θα το κάνουμε εμείς», υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα είχε ταχθεί κατά την ομιλία του στην Aipac υπέρ μίας διπλωματικής λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαβεβαιώνοντας όμως ότι είναι έτοιμος «να χρησιμοποιήσει βία», αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook