Όλα τα ομόλογα των τραπεζών μπαίνουν οριστικά στο κούρεμα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής των διοικήσεων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Στην συνάντηση βρέθηκαν οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και αποφασίστηκε να εισηγηθούν στις αυριανές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων τη συμμετοχή στη διαδικασία όλων των τίτλων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν εκδοθεί για τις ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών.

Το θέμα είχε προκύψει από την εξαίρεση από το κούρεμα των ομολόγων που έχουν δοθεί σε ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ, η ΕΑΣ και ο ΟΑΣΑ, η αξία των οποίων φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποκαλύφθηκε την Κυριακή από το Πρώτο Θέμα. Στη διάρκεια της συνάντησης, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που έφεραν οι τράπεζες και έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να μεγαλώσει το ποσοστό συμμετοχής στο κούρεμα.

Σχετικά, το υπουργείο Οικονομικών με μια λιτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν σήμερα στις 19:30 τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου».

Νωρίτερα, οι πληροφορίες που μεταδίδονταν από αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για συμμετοχή της τάξης του 75% με 80% ήδη, σε μία εξέλιξη που, εφόσον δεν υπάρξει  εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού στη διάρκεια της διαδικασίας, αναμένεται να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC\’s) ώστε η συμμετοχή να φτάσει στο 90% με υποχρεωτική ένταξη και των απρόθυμων. 

Την αισιοδοξία τους, ωστόσο, για την έκβαση του εγχειρήματος είχαν εκφράσει σήμερα τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο δε επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε τις αγορές ότι το κόστος από μια χρεοκοπια της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook