Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία έχει καθιερωθεί από ετών ως επίσημη εορτή του Ιδρύματος και ως ευκαιρία προσευχής, πνευματικού προβληματισμού και διαπροσωπικής κοινωνίας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στην Ι. Μ. Γωνιάς και την πάνδημη Λιτάνευση των ιερών εικόνων, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριών της Ακαδημίας πανηγυρική εκδήλωση με Ομιλητή τον Γέροντα Μωϋσή τον Αγιορείτη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας, Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γεν. Διευθυντής Δρ. Κων/νος Κενανίδης, ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση και παρουσίασε τον Ομιλητή.

\"\"

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε το συμβολικό νόημα της εορτής της ημέρας, λέγοντας ότι η ανόρθωση και η αποκατάσταση της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας στον καθένα μας είναι το ζητούμενο και το ευκταίο. Ενώ σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε, πως ο σύγχρονος άνθρωπος παρέκκλινε της πορείας του προς το καθ’ ομoίωσιν και λάτρεψε την Kτίση παρά τον Kτίσαντα και κατέληξε άπληστος.

Η απληστία δεν έγκειται στην εκτεταμένη παράχρηση των υλικών αγαθών, αλλά στην αναμενόμενη ευχαρίστηση από τη συλλογή και κτήση τους. Όπως είναι αναμενόμενο, ο σύγχρονος άνθρωπος δεν δύναται να απολαμβάνει τη αναμενόμενη αυτή παθολογική ευχαρίστηση, τότε θλίβεται, καταθλίβεται και γίνεται θυμώδης και επιθετικός.

Συνεχίζει να αγνοεί συνειδητά τη δυνατότητα συμμετοχής στη Θεία Χάρη, την οποία τόσο απλόχερα είναι έτοιμος να του χαρίσει ο Πανάγαθος και ελεήμων Θεός. Περαίνοντας το χαιρετισμό του ευχήθηκε: « η συμμετοχή μας στον εορτασμό της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας ν’ αποτελέσει απαρχή προσωπικού προβληματισμού και επανατοποθέτησης της πνευματικής μας πορείας προς την αγιότητα ».

\"\"

Ο Γέρων Μωϋσής ο Αγιορείτης, ο οποίος στον Πανηγυρικό της Εκδήλωσης ανέπτυξε το θέμα « Η Ορθοδοξία σήμερα », μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

« Είναι αλήθεια πως πολύς λόγος γίνεται περί Ορθοδοξίας, μ’ ένα τρόπο αυτοθαυμασμού, υπερβολής, οιήσεως και διαφημίσεως. Δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να λησμονείται η αποστολικότητα της Εκκλησίας μας, το σύμβολό της, ὁ Σταυρός, που σημαίνει σεμνότητα καὶ ταπείνωση, ἡ μαρτυρία της, που είναι πάντοτε εν αληθεία και αγάπη. Η Ορθοδοξία έχει οπωσδήποτε να καταθέσει στο σύγχρονο άστατο κόσμο λόγον βιώματος, εμπειρίας, γνώσεως, καταλλαγής και ειρήνης. Το σωτηριώδες μήνυμά της κυρίως βιώνεται και δεν διαλαλείται βροντερά.

Σε αντίθεση με τους κατά καιρούς φωνασκούντες « το Άγιον Όρος, συνέχισε ο Γέρων Μωϋσής ο Αγιορείτης, το λαμπρό αυτό οικουμενικό κέντρο του ορθοδόξου μοναχισμού, μιλά με την εύλαλη σιωπή του, με την υπερχιλιετή ιερή του παράδοση, με τη συνεχή θεία λατρεία και δέηση, με την αδοξία, το επιλεγμένο αδιαφήμιστο, τη φιλοκαλία και το φιλάρετο ήθος και ύφος ».

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Όρους, ο Γέρων Μωϋσής προέτρεψε « οι Ορθόδοξοι θα πρέπει να γίνουν πιο Ορθόδοξοι. Δίχως όμως ακρότητες και φανατισμούς ανίερους, φοβίες και δειλίες, προχειρολογίες και ωραιολογίες, εμπάθειες και μονομέρειες, λήθη και αγνωσία ».

\"\"

Και καταλήγοντας ο σοφός αυτός Αγιορείτης Μοναχός τόνισε με έμφαση: « Η Ορθοδοξία θα δοξάζεται και θα μεγαλύνεται στην ενότητα, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα, την ανεκτικότητα και τη διακριτικότητα. Ὁ βίαιος φανατισμός, οι άγριες φωνές και ύβρεις, οι απειλές κι επιθέσεις, οι τρομολαγνείες, οι ταπεινοσχημίες και οι ευσεβοφάνειες, οι έντονες δαιμονολογίες και εσχατολογίες δεν ανήκουν στην υγεία της Ορθοδοξίας.

Η Ορθοδοξία είναι μητρική αγκάλη, θείος έρωτας, ελευθερία, σύνεση, αγιασμός και αγιότητα. Είναι κρίμα να περιορίζουμε, να μειώνουμε, να φτωχαίνουμε το πλούσιο περιεχόμενο της Ορθοδοξίας, με το να θέλουμε να την προβάλλουμε με τρόπους ανορθόδοξους. Ορθοδοξία κύρια σημαίνει ορθοπραξία ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, οι Βουλευτές του Νομού Χανίων κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, κα Ευαγγελία Κουρουπάκη και κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Αντι-Περιφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δικαστικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, Ιερείς, Μοναχοί και Μοναχές, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook