Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της κατάρτισης συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για περίπου 289.000 άτομα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους ανέργους, άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μικρούς επιχειρηματίες κ.ά. σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα (Μάρτιος - Απρίλιος).

Εντός του Μαρτίου ξεκινά σύμφωνα με το υπουργείο το Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν ή θα πριμοδοτηθούν περίπου 300 κοινωνικές δομές (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.ά.) σε 40 δήμους.

Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για νέους έως 30 ετών, αφού για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών προβλέπονται 40 θέσεις εργασίας ανά δήμο. Το 80% του προϋπολογισμού, που είναι 36 εκατομμύρια ευρώ, αφορά την επιδότηση των θέσεων εργασίας για τους πρώτους 24 μήνες.

Οπως τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, για τους νέους ανέργους σχεδιάζονται δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 185 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερα από 40.000 άτομα.

Τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ ως 35 ετών από τον ΟΑΕΔ, με 5.000 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 67,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Απρίλιο ακολουθεί πρόγραμμα για επιχορήγηση 6μηνης πρακτικής άσκησης νέων ανέργων (100 εκατ. ευρώ για 12.000 δικαιούχους).

Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για 6μηνη απασχόληση σε δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού (π.χ. φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων), καθώς και άλλο ένα που αφορά κατάρτιση για νέους 18-35 ετών σε κλάδους με αναπτυξιακή προοπτική (25.000 επωφελούμενοι με 70 εκατομμύρια ευρώ).


Ενίσχυση σε μικρές επιχειρήσεις

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει επίσης το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα (λατομεία και ορυχεία), με χρηματοδότηση 38,67 εκατ. ευρώ και 6.500 ωφελούμενους.

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται και το πρόγραμμα ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (133.700.000 ευρώ), που χρηματοδοτεί δράσεις κατάρτισης εργαζομένων, συμβουλευτικής κ.ά.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα τεχνικών έργων στους δήμους με αυτεπιστασία, που αφορά 35.000 ωφελούμενους. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΑΚΑΓΕ, ενώ υπάρχουν συνεννοήσεις με την ΕΕ για να διασφαλιστούν και κοινοτικοί πόροι.