Το θέμα της μετανάστευσης επαναφέρει ο Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι» στη Γαλλία, γεγονός που -όπως είπε- δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ενσωμάτωσης. Ο Ν.Σαρκοζί πρόσθεσε ότι εάν επανεκλεγεί θα μειώσει στο μισό τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο.

«Το σύστημα ενσωμάτωσης που διαθέτουμε λειτουργεί όλο και πιο άσχημα, διότι έχουμε πολλούς ξένους στο έδαφός μας και δεν είμαστε πλέον σε θέση να τους βρίσκουμε στέγη, θέση εργασίας, σχολείο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε εκπομπή, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Την επόμενη πενταετία, θεωρώ ότι, για να ανακτήσουμε καλές συνθήκες ενσωμάτωσης, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που υποδεχόμαστε, δηλαδή να φθάσουμε από τους 180.000 [στους] περίπου 100.000» πρόσθεσε.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα αλληλεγγύης και άλλα κοινωνικά επιδόματα οι μετανάστες οι οποίοι ζουν στη Γαλλία ήδη 10 χρόνια και έχουν εργαστεί στη χώρα τα πέντε από αυτά.

Σήμερα, οι ξένοι που ζουν στη Γαλλία απολαμβάνουν των ίδιων κοινωνικών δικαιωμάτων με τους Γάλλους πολίτες.

«Όσον αφορά την ιατρική κάλυψη για όλους (Couverture medicale universelle, CMU) και την κρατική ιατρική βοήθεια (aide medicale d\’Etat, AME), που προσφέρεται στους μετανάστες χωρίς έγγραφα, η παράδοση στη Γαλλία είναι να παρέχουμε φροντίδα ανεξαρτήτως εθνικότητας», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος -ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινδυνεύει να υποστεί βαριά ήττα στις προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου και της 6ης Μαΐου από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ- επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες στις θεματικές της μετανάστευσης και της ασφάλειας, οι οποίες είχαν συμβάλει στην νίκη του το 2007.

Η Αριστερά κατηγορεί συχνά το Σαρκοζί και τους στενούς του συνεργάτες ότι προσεγγίζουν θέσεις ακροδεξιάς, προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook