«Βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών, που επιβάρυναν με μεγάλα ποσά το ΙΚΑ, αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο και μετά από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός είχε γράψει σε ασθενείς 7.000 ημέρες αναρρωτικής άδειας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχουν πιστοποιηθεί 11 περιπτώσεις από, πιθανότατα, οκτώ γιατρούς του Ηρακλείου, που χορηγούσαν αναρρωτικές άδειες έναντι 100-200 ευρώ. Οι αναρρωτικές γράφονταν κυρίως σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό λάμβαναν την αποζημίωση από το ΙΚΑ, ενώ ανανέωναν ή έπαιρναν την άδεια παραμονής τους σαν εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα μπορούσαν να εργάζονται και να πληρώνονται χωρίς να τους ασφαλίζει ο εργοδότης. Μάλιστα σε μια μόνο περίπτωση 5μελούς οικογένειας εμφανίζονται όλα τα μέλη με αναρρωτική άδεια, με το μικρότερο ποσό που καρπώθηκαν να φτάνει τα 12.000 ευρώ και το μεγαλύτερο τα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ξενοδοχοϋπάλληλος πήρε αναρρωτική από την ημέρα λήξης της σύμβασής του, μέχρι την ημέρα που προσλήφθηκε ξανά στο ξενοδοχείο που εργάζεται αφού το ποσό αποζημίωσης για την ασθένεια από το ΙΚΑ είναι κατά πολύ υψηλότερο από το επίδομα ανεργίας.