Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της με την ανταλλαγή των ομολόγων και θα δώσει έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη εξέφρασε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, κατήγγειλε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSΙ, λέγοντας πως χωρίς την ανταλλαγή των ομολόγων δεν θα υπάρχει καθόλου σύνταξη.

Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει η ίδια η χώρα, όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, ενώ κάποια ασφαλιστικά ταμεία κάνουν συνδικαλισμό και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».

Οι διοικήσεις των ταμείων που αρνούνται το «κούρεμα» παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, σημείωσε, ενώ απαντώντας σε παρατήρηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα -που είπε ότι τις συνέπειες του PSI θα τις δούμε στις συντάξεις- τόνισε «αν δεν γίνει το PSI δεν θα δούμε καθόλου σύνταξη, γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».

Απαντώντας για τις επιφυλάξεις ή τα αρνητικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σχετικά με το PSI, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η μελέτη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει γίνει από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ με τους πιο αυστηρούς όρους και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ακριβώς για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% έως το 2020 θα επιτευχθεί και «θα μπορούσαμε να πάμε και πολύ χαμηλότερα», εφόσον μπούμε σε ενάρετη τροχιά και επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Μετά το PSI θα πάρουμε ανάσα και θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε.

Για το θέμα των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα, ο Ευ.Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ενώ εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος πρέπει να υποστούν «κούρεμα».

Επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα ίσης μεταχείρισης των ομολογιούχων παγκοσμίως και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για τους αποταμιευτές, ωστόσο σημείωσε: «Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης της ζημιάς που θα υποστούν, όπως θα γινόταν με το ταμείο εγγύησης καταθέσεων, εάν τα χρήματα αυτά ήταν σε τραπεζικές καταθέσεις. Η απόλυτη επιτυχία του PSI θα μας διευκολύνει για να έχουμε περιθώρια και άνεση για να κάνουμε κάτι γιαυτό. Όλα θέλουν τον τόπο τους και το χρόνο τους».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook