Νικητής των προκριματικών εκλογών της Σούπερ Τρίτης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές αναδείχθηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ. Με μικρή διαφορά κέρδισε τον Ρικ Σαντόρουμ στο Οχάιο, την κρισιμότερη Πολιτεία των εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ επικράτησε σε πέντε ακόμα Πολιτείες. Δεν κατάφερε, πάντως, να πείσει τους αντιπάλους του να αποσυρθούν και η μάχη για το χρίσμα συνεχίζεται. Ενισχυμένος και ο Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής σε τρεις Πολιτείες.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ απέτυχε να επιβληθεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της συντηρητικής βάσης και εμφανίζεται ευάλωτος απέναντι στη μεσαία τάξη και στους περισσότερο μετριοπαθείς.

Θεωρείται μάλλον δύσκολο ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για να εκλεγεί.

Ωστόσο, με τις σημερινές του νίκες βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, Μ.Ρόμνεϊ κέρδισε στο Οχάιο με μερικές χιλιάδες ψήφους.

Η πολιτεία του Οχάιο θεωρείται πολύ κρίσιμη για την συνέχεια της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι δύο υποψήφιοι είχαν επενδύσει (κυρίως ο Ρόμνεϊ που έχει πολύ καλύτερη χρηματοδότηση) εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις και τηλεοπτικό χρόνο στην Πολιτεία.

Η σημασία του Οχάιο είναι και συμβολική, καθώς κανένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έγινε πρόεδρος αν δεν είχε αποσπάσει νίκη στις προκριματικές εκλογές στην Πολιτεία.

Συνολικά, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αναδείχθηκε νικητής σε άλλες πέντε Πολιτείες (Αϊντάχο, Μασαχουσέτη, Βερμόντ, Αλάσκα και Βιρτζίνια).

Ενισχυμένος, όμως, εμφανίστηκε και ο Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος επικράτησε σε τρεις Πολιτείες (Οκλαχόμα, Βόρεια Ντακότα και Τενεσί).

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τουλάχιστον μερικά χρυσά μετάλλια και πάρα πολλά ασημένια μετάλλια» είπε, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Οχάιο, ο Ρικ Σαντόρουμ.

Σημαντική νίκη απέσπασε ο Νιούτ Γκίνγκριτς στην Τζόρτζια. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ευελπιστούσε ότι θα κέρδιζε σε περισσότερες Πολιτείες, φαίνεται, όμως, ότι πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν στον Ρικ Σαντόρουμ.

Οι δέκα Πολιτείες δίνουν 419 εκλέκτορες.

Ο Μ.Ρόμνεϊ έχει συγκεντρώσει 415 εκλέκτορες. Ωστόσο, ένας υποψήφιος χρειάζεται 1.144 εκλέκτορες για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook