Με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας οδηγείται στο εδώλιο ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που αιματοκύλισε τη Νορβηγία στις 22 Ιουλίου του 2011 στο «όνομα» της σωτηρίας της χώρας και της Ευρώπης από το Ισλάμ. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες στον Μπρέιβικ επτά μήνες μετά το μακελειό που σόκαρε και τραυμάτισε ψυχικά το νορβηγικό έθνος, προκαλώντας ρίγη διεθνώς.

Η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αρχίζει στις 16 Απριλίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης μετέβησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές που κρατείται ο 33χρονος κοντά στο Όσλο για να του παρουσιάσουν το κατηγορητήριο, την ώρα που οι εισαγγελείς παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου στη νορβηγική πρωτεύουσα ανακοινώνοντας τις κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε παράγραφο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Νορβηγίας, που αναφέρεται σε βίαιες ενέργειες με στόχο τη διατάραξη της κυβερνητικής λειτουργίας ή της διασποράς φόβου στον πληθυσμό.

Στη βάση ψυχιατρικής έκθεσης που είχε ζητηθεί, η εισαγγελία θεωρεί τον Μπρέιβικ ψυχικά ασθενή και θα επιδιώξει αντί της φυλάκισης τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Εφόσον ο δράστης του μακελειού καταδικαστεί αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 έτη.

Ωστόσο, οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς την ψυχική κατάσταση του Μπρέιβικ.

Οι εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από το δικαστήριο κατέληξαν πέρυσι ότι ο δράστης του μακελειού είναι σχιζοφρενής, στη βάση 13 συνεντεύξεων μαζί του. Στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι βρίσκεται σε ένα «παραληρηματικό σύμπαν, όπου όλες οι σκέψεις και οι ενέργειές του καθοδηγούνται από τις ψευδαισθήσεις του».

Ωστόσο, τέσσερις ψυχίατροι που εξέτασαν αργότερα τον Μπρέιβικ διαφώνησαν με πολλά από τα συμπεράσματα των διορισθέντων από το δικαστήριο συναδέλφων τους. Έκριναν ότι ο Μπρέιβικ δεν είναι ούτε ψυχωτικός, ούτε σχιζοφρενής, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται αγωγή.

Ο δράστης του μακελειού έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του, ωστόσο αρνείται την ποινική ευθύνη, παρουσιάζοντας τα θύματα ως «προδότες» διότι ενστερνίζονται τις πολιτικές για τη μετανάστευση που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οδηγούν στην κατάληψη της Ευρώπης από το Ισλάμ.

Οι δίδυμες επιθέσεις που υπέγραψε ο Νορβηγός στις 22 Ιουλίου του 2001 άφησαν πίσω τους 77 νεκρούς και 155 τραυματίες. Κατά δήλωσή του, το μακελειό ήταν «απαραίτητο» για τη διάσωση της Νορβηγίας και της Ευρώπης από το Ισλάμ.

Την ίδια ημέρα ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα μακροσκελές μανιφέστο, στο οποίο εξέφρασε την εχθρότητά του προς τους μουσουλμάνους.

Ο εφιάλτης της 22ας Ιουλίου άρχισε με το θάνατο οκτώ ανθρώπων στη βομβιστική επίθεση κοντά σε κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο για να ακολουθήσει η μαζική δολοφονία στο νησί Ουτόγια.

Ο Μπρέιβικ οδήγησε μέχρι το νησί και άνοιξε αδιακρίτως πυρ, μετατρέποντας σε απέραντη λίμνη αίματος τη θερινή κατασκήνωση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας. Σκότωσε 65 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 115 και μετά παραδόθηκε.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook