«Ο Δήμος Χανίων κατά το έτος 2011 ανταποκρίθηκε πλήρως στα νέα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης και υλοποίησε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, το οποίο θα φανεί τα επόμενα χρόνια».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, για τον απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής, έτους 2011.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι παρά τις μεγάλες αλλαγές, που κλήθηκε να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή, τις τεράστιες δυσκολίες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε, το 2011 επιτεύχθηκαν πολλά - μικρά αλλά και μεγάλα και πρόσθεσε «το σημαντικότερο όμως κατά την άποψη μας είναι ότι - παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία -με καθημερινή προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς - καταφέραμε:

Να πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου Δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη»,  να οργανώσουμε αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου Δήμου μας,  να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αύξηση των εσόδων,  να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το πρόγραμμα "Jessica"),  να προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν, τα επόμενα χρόνια, τη φυσιογνωμία της πόλης και του δήμου μας, συνεχίζοντας παράλληλα όλα εκείνα τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές».Ο κ. Σκουλάκης, μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Συμβούλους, τους Προέδρους, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την κατανόηση τους, τους συνεργάτες του, και βεβαίως όλους τους εργαζόμενους τoυ Δήμου, διαβεβαιώνοντας ότι η δημοτική αρχή θα παραμείνει προσηλωμένη στον αγώνα για τους μεγάλους στόχους, που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα του διευρυμένου Δήμου.

«Σας δίνω την υπόσχεση ότι το 2012 - και κυρίως το 2013 - θα είναι έτη καινοτόμων παρεμβάσεων και έργων ουσίας, που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση όλων των περιοχών του Δήμου μας και στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Σκουλάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα του Δήμου, πολλά εκ των οποίων, είτε λύθηκαν είτε βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Χανίων έκανε αναφορά στην κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στην επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης αγροτικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης «Αγροτικός Αύγουστος» στα Χανιά και -για πρώτη φορά στην Αθήνα-, στη σύναψη νέου 25 έτους δανείου για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ύψους 5,2 εκατ. €, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της, κ.α.

 

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου, τα οποία είχαν «λιμνάσει» όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία η δημοτική αρχή «άνοιξε» στο σύνολο τους από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. «Λύσαμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα των Δημοτικών Σφαγείων, τα οποία παραλάβαμε “κλειστά”, δώσαμε επιτυχώς τη “μάχη” των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του πρώην Ξενία και των Τάφων των Βενιζέλων, παρά τις αντιξοότητες και τις παρεμβάσεις τρίτων, που επεδίωκαν τα εν λόγω ακίνητα να μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ξεμπλοκάραμε το ζήτημα του ποδηλατοδρομίου, για το οποίο τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον νέο ανάδοχο, και για το οποίο έργο δρομολογείται η ολοκλήρωση του μέχρι το καλοκαίρι με δεδομένο το ποσό των 400.000 €, που έλαβε ο Δήμος από την ΟΠΑΠ Α.Ε.».

       

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέθεσαν στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. την εκπόνηση σύνταξης ένδεκα (11) μελετών σε διάφορες ζώνες των Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει την εικόνα της Παλιάς Πόλης τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημιουργία του νέου θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο, το οποίο θα αντικαταστήσει την «απαράδεκτη» σιδηροκατασκευή, που βρίσκεται σήμερα στον χώρο αυτό.Τέλος ο Δήμαρχος Χανίων έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου Χανίων και της ανέγερσης στον εκεί χώρο Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, μέσω χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., και αφού βεβαίως ξεπεράστηκε την περασμένη εβδομάδα το τελευταίο εμπόδιο, το οποίο ήταν η υπογραφή της σύστασης του Κέντρου Υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε σε προσωπικό στοίχημα και όνειρο πολλών δεκαετιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Αυτά τα περίμεναν οι Δημότες μας χρόνια τώρα. Εμάς μας επέλεξαν οι πολίτες για να κάνουμε πράγματα, γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».Ακολούθησε η παρουσίαση από πλευράς των Αντιδημάρχων του απολογισμού των πεπραγμένων των τομέων αρμοδιότητας τους, ενώ παρουσιάσεις έκαναν και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Νομικών Προσώπων και Επιτροπών, καθώς και οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι.