Μια καλοστημένη βιομηχανία με γιατρούς και βεβαιώσεις-φασόν για δεκάδες ασφαλισμένους, κυρίως αλλοδαπούς, που χορηγούσε αβέρτα αναρρωτικές άδειες, αποκαλύπτει ένας και μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ηρακλείου, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα τεράστιο κύκλωμα που δρούσε με εμπλοκή γιατρών του Ιδρύματος, ενδεχομένως και υπαλλήλων, όπως και εκατοντάδων κατά βάση αλλοδαπών εργαζομένων...

Η κάθε υπόθεση παίρνει διαστάσεις τεράστιου σκανδάλου, με το όλο γεγονός να πιστώνεται ήδη στο διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου Νίκο Ροκαδάκη, ο οποίος σε καιρό που η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα παραδίδει μαθήματα ελέγχου, ασφάλειας και ουσιαστικά διαφάνειας του κορυφαίου ταμείου της χώρας

Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο κύκλωμα που φέρνει στην επιφάνεια σωρεία εγγράφων αναρρωτικών αδειών, που φαίνεται να δίδονταν απλόχερα σε συνδυασμό με επιδόματα, βεβαιώσεις ασθενείας, ανανεώσεις καρτών παραμονής στη χώρα, και εμπλοκή μέχρι και επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ σε βάρος των κρατικών ταμείων και φυσικά της εθνικής οικονομίας, παρά το ότι περνάει μια από τις κρισιμότερες φάσεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή πιστοποιήθηκαν 11 περιπτώσεις, που αναδεικνύουν όμως απίστευτες καταστάσεις, όπως και ένα πρωτοφανές κύκλωμα ασυνείδητων γιατρών του ΙΚΑ που με μια ταρίφα της τάξεως των 100-200 ευρώ χορηγούσαν αφειδώς αναρρωτικές άδειες- "μαϊμού"!

Η έρευνα ουσιαστικά επικεντρώνεται σε 2 περιπτώσεις ορθοπαιδικών γιατρών του ΙΚΑ, ενώ ήδη πληροφορίες θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό καρδιολόγοι του Ιδρύματος, για τους οποίους επίσης πραγματοποιείται έρευνα. Εκτιμήσεις θέλουν στο εν λόγω κύκλωμα να συμμετέχουν περισσότεροι από 8 γιατροί του Ιδρύματος, οι οποίοι φαίνεται να είχαν βρει ένα πολύ γρήγορο και εύκολο τρόπο να εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη σε βάρος των οικονομικών του Ιδρύματος, αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι μετά βίας σήμερα προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Στην περίπτωση των αλλοδαπών, όπως διαπιστώθηκε, καρπώνονταν πολλά από την όλη υπόθεση, καθώς πέρα από τις βεβαιώσεις και τα επιδόματα ασθενείας που τους χορηγούνταν ελεύθερα και αβίαστα, υπάρχει και άλλη μια διάσταση: εμφανίζονταν ως άρρωστοι χωρίς να τους γίνεται κράτηση ή εισφορά βεβαίωσης και ημερομίσθιο ασθενείας, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό των 150 ενσήμων που απαιτούνταν για την έκδοση ή την ανανέωση κάρτας παραμονής. Κοινώς, και κάθονταν ως ασθενείς και πληρώνονταν με επίδομα και χωρίς καμία εισφορά λάμβαναν κάρτα παραμονής σε βάρος των ταμείων.

 Όλα αυτά - παρά την κατάσταση της χώρας και των ταμείων που έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που απαιτούν οι ασφαλισμένοι - έρχονται να αποδείξουν ότι όσοι εμπλέκονταν σε αυτό ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ντραπούν για το τι πράττουν σε βάρος των ασφαλισμένων αλλά και της οικονομίας του κράτους. Από την άλλη, πάλι, γεννιούται τα ερωτήματα: Όλες αυτές οι αναρρωτικές, οι ανανεώσεις καρτών κ.λπ. χορηγίες δεν εγκρίνονταν από κανέναν; Δεν περνούσαν από κάποια επιτροπή; Πώς έφταναν στο σημείο να εγκρίνονται και να χορηγούνται; Αλήθεια, αυτός δεν είναι ένας ακόμα λόγος που απαιτεί έναν περαιτέρω κύκλο ερευνών; Εκτός αν τελικά οι ίδιοι που έγραφαν τις αναρρωτικές συγκροτούσαν και τις επιτροπές έγκρισης...

Υπάρχει, όμως, και δεύτερο στάδιο στον τρόπο λειτουργίας του όλου κυκλώματος. Ασφαλισμένοι, αφού λάμβαναν επίδομα ασθενείας με βάση την αναρρωτική άδεια, σαν να μην έτρεχε τίποτα εμφανίζονταν και στον ΟΑΕΔ, όπου δήλωναν άνεργοι, οπότε κατάφερναν με αυτόν τον τρόπο να εισπράττουν και από τον ΟΑΕΔ το σχετικό επίδομα ανεργίας. Σχετικά με αυτό, μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΔ διασταυρώθηκαν ήδη οι 10 από τις 11 υποθέσεις ασφαλισμένων που λειτουργούσαν κατά αυτό τον τρόπο.

Όμως, το πράγμα δε σταματάει εκεί, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις θέλουν στο όλο παιχνίδι να παίρνουν μέρος και πολλοί άλλοι γιατροί, όπως και εκατοντάδες ακόμα ασφαλισμένοι. Όπως πάντως προκύπτει από την έρευνα της "Ν.Κ." και αφού αυτά βρέθηκαν δειγματοληπτικά και μόνο στο ΙΚΑ, ο διευθυντής του νέου φορέα υγείας του ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγξει τα μπλοκάκια όσων γιατρών από τη 1/1/2012 και σύμφωνα με το νέο σύστημα έχουν το δικαίωμα χορήγησης αναρρωτικών βεβαιώσεων.

Ο ενδιαφερόμενος για να τύχει αναρρωτικής άδειας και επιδόματος επισκέπτεται τους συγκεκριμένους γιατρούς, οι οποίοι παίρνουν "μαύρα" χρήματα χορηγώντας αφειδώς βεβαιώσεις αναρρωτικών αδειών και στη συνέχεια στο ταμείο τους μετατρέπονται αυτόματα σε επιδόματα ασθενείας κατά πολύ υψηλότερα από την ανεργία - ενδεχομένως και στο τριπλάσιο βαθμό - αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ για όσες μέρες απουσίαζαν από την εργασία.

Η περίπτωση του ενός και μόνο από τους ορθοπαιδικούς είναι χαρακτηριστική για τη "φάμπρικα" που είχε δημιουργηθεί, μέσω της οποίας φαίνεται να έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 7.250 αναρρωτικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 285 αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο από τον παράνομο τρόπο που λειτουργούσε το όλο κύκλωμα για το 2011 το ΙΚΑ έχει υποστεί ζημία 150.000 ευρώ.

Στο δειγματοληπτικό έλεγχο των 11 και μόνο περιπτώσεων προέκυψαν τα εξής απίστευτα πράγματα: Σε μια μόνο περίπτωση 5μελούς οικογένειας εμφανίζονται όλα τα μέλη με αναρρωτική άδεια, με το μικρότερο ποσό που καρπώθηκαν να φτάνει τα 12.000 ευρώ και το μεγαλύτερο τα 23.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή Ηρακλειώτης ξενοδοχοϋπάλληλος εμφανίζεται στις 7/10/2010 να παίρνει αναρρωτική άδεια μια μέρα πριν τερματίσει την εργασία του στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν, ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει μηνιαίως επίδομα ασθενείας 1.500 ευρώ, τη στιγμή που αν εγγραφόταν μέσω ΤΑΞΥ στο ταμείο ανεργίας θα έπαιρνε μόλις 485 ευρώ, γεγονός που αποκαλύπτει ξεκάθαρα πως κάποιοι είχαν βρει τόσο καιρό ένα πολύ εύκολο τρόπο να ωφελούνται σε βάρος των κρατικών ταμείων.

Το σκάνδαλο αυτό έχει προκαλέσει ήδη την κοινωνική κατακραυγή, ενώ αφορμή για να αποκαλυφθεί στάθηκαν οι ασυνήθιστα πολλές αναρρωτικές άδειες που είχαν δοθεί το τελευταίο 6μηνο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες Αρχές, που προχώρησαν σε ελέγχους οι οποίοι αποκάλυψαν όλη την αλήθεια της υπόθεσης.

«Έχω ζητήσει τα στοιχεία αυτά από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, όμως δεν έχω ακόμα την πληροφόρηση και τα στοιχεία για το ποιοι γιατροί κρύβονται πίσω τις άδειες αυτές», τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ Ηρακλείου κ. Νίκος Ροκαδάκης, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα έχει δείξει μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα και όλες αυτές οι περιπτώσεις θα ελέγχονται και θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει αλληλογραφία και με τον ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να πληροφορηθούμε αν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απολάμβαναν και επιδόματος ανεργίας συγχρόνως».

Το κουβάρι πάντως έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται, ενώ τα στοιχεία έχουν ήδη φτάσει στη διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα, όπως και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

εφημερίδα Nέα Κρήτη