Τον προβληματισμό του για τα έντονα φαινόμενα βίας, στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την πολιτική, εκφράζει με αφορμή τόσο τα σημερινά επεισόδια στη Ρόδο, όσο και την επίθεση στον Γιώργο Νταλάρα,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για υποκινούμενες ενέργειες, που υπηρετούν όπως τονίζει τα συμφέροντα των ισχυρών.

«Η βία στρέφεται πρωτίστως εναντίον των αδύναμων, διότι υπονομεύει την ευνομία, υπονομεύει το κράτος δικαίου, επιβραβεύει την αυθαιρεσία και καταργεί βασικά δικαιώματα, για τα οποία έχουν δώσει μάχες οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός .

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα αντίθετο σε πρακτικές αντιδιαδηλώσεων τύπου καρφίτσας, κάνοντας λόγο για φασιζουσα νοοτροπία.

Στη δημοκρατία, ο λόγος και ο αντίλογος είναι παράγοντες, και μάλιστα εξίσου ισχυροί όσο και αναγκαίοι, για την ουσιαστική λειτουργία της, αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την με λόγους ή πράξεις παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης και της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής δράσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήωση του Γιώργου Παπανδρέου

Στη δημοκρατία, ο λόγος και ο αντίλογος  είναι παράγοντες, και μάλιστα  εξίσου ισχυροί όσο και αναγκαίοι, για την ουσιαστική λειτουργία της.

Η ελεύθερη έκφραση, ακρογωνιαίος λίθος του  πιο πολύτιμου πολιτικού συστήματος που διαμόρφωσε η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων.

Αποτελεί  συστατικό στοιχείο διαμόρφωσης  ελεύθερων συνειδήσεων, πραγμάτωσης  των κοινωνικών και πολιτικών  λειτουργιών.

Ένδειξη σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία, την αποδοχή ή την απόρριψη.

Τίποτα  δεν μπορεί να δικαιολογήσει την  με λόγους ή πράξεις παρεμπόδιση  της ελεύθερης έκφρασης και της  κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής  δράσης.

Κάθε  ενέργεια που καταργεί την ελεύθερη έκφραση, καταπατά βασικά δικαιώματα του  πολίτη, κυριαρχικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναδεικνύει μια φασίζουσα νοοτροπία των  εμπνευστών της και όποιο επιχείρημα χρησιμοποιείται για την αιτιολόγηση  τέτοιων πράξεων, αποτελεί μόνο πρόφαση  για συγκάλυψη αυτής της αντίληψης.

Κάθε  τέτοια ενέργεια καλλιεργεί τη βία και στρέφεται εναντίον της κοινωνίας συνολικά και του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι πράξη που κάθε δημοκράτης πολίτης  καταδικάζει.

Και ιδιαιτέρως οφείλει να την καταδικάζει κάθε κοινωνικός και πολιτικός φορέας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις, πολύ περισσότερο, δεν έχουν οποιαδήποτε ιδεολογική και πολιτική σχέση με τη βία.

Η βία  στρέφεται πρωτίστως εναντίον των αδύναμων, διότι υπονομεύει την ευνομία, υπονομεύει το κράτος δικαίου, επιβραβεύει την αυθαιρεσία και καταργεί βασικά δικαιώματα, για τα οποία έχουν δώσει μάχες οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Γιατί η βία υπηρετεί τα συμφέροντα των  ισχυρών.

Το ΠΑΣΟΚ, ενέταξε την ελεύθερη έκφραση  στο ιδρυτικό του τετράπτυχο, κατοχυρώνοντας έμπρακτα τις δημοκρατικές διαδικασίες  στη λειτουργία και την πολιτική του δράση.

Αποτελεί  βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, στοιχείο της φυσιογνωμίας του  Κινήματός μας.

Σήμερα  έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις αρχές  κα τις αξίες μας απέναντι στα  φαινόμενα βίας, από όπου και αν αυτά προέρχονται.

Οι Έλληνες  πολίτες, οι πολίτες όλου του κόσμου, έχουν ανάγκη από περισσότερη  δημοκρατία και όχι από δήθεν  υπερασπιστές τους, που καταφεύγουν  στη βία.

Όλοι  εμείς οι δημοκράτες πολίτες συνεχίζουμε  να αγωνιζόμαστε για την εμβάθυνση  της δημοκρατίας.

Και είμαστε  πάντα απέναντι σε πρακτικές «αντιδιαδηλώσεων», τύπου καρφίτσας.

Όπου  και αν αυτές εκδηλώνονται. Στην κοινωνία, τον πολιτισμό, την πολιτική.

Οι δήθεν  προστάτες, από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να αναστείλουν την  καθημερινή δράση.