Κατά 80% αυξήθηκαν την περίοδο 2004-2008 οι αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξέλιξη που ενδεχομένως οφείλεται στην σμερικανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μελέτη διενεργήθηκε από το ιατρικό σώμα του αμερικανικού στρατού και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Injury Prevention. Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, ότι πάνω από τα δύο τρίτα των στρατιωτικών που έθεσαν τέλος στη ζωή τους είχαν συμμετάσχει σε μάχες.

Οι συντάκτες της μελέτης δεν συνδέουν τους δύο πολέμους της τελευταίας δεκαετίας και την αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτιμούν πάντως ότι περίπου το 40% της αύξησης μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ.

Οι μισοί και πλέον αυτόχειρες ήταν νεαροί -ηλικίας 18 ως 24 ετών- και οι μισοί και πλέον χαμηλόβαθμοι.

Η αύξηση των αυτοκτονιών συνέπεσε με την αύξηση των επιπέδων εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων και τα δεδομένα έδειξαν πως το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν υψηλότερο μεταξύ των στρατιωτικών που είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή.

Οι στρατιωτικοί που έπαιρναν φάρμακα ή ναρκωτικά, καθώς και εκείνοι που υπέφεραν από τη διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα στατιστικά για το ποσοστό των αυτοκτονιών στο γενικό πληθυσμό δεν σημείωσαν αξιόλογη αύξηση την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης βάσισαν τα ευρήματά τους στις καταγεγραμμένες τάσεις σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων από το 1977 ως το 1998. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της περιόδου αυτής σημειώθηκε σημαντική αύξηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook