Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του PSI, καθώς η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την προθεσμία να λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πληροφορίες ότι η συμμετοχή βρίσκεται στο 60%, ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο στόχο της.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως η συμμετοχή «είναι πολύ υψηλή», χωρίς πάντως να δίνει συγκεκριμένο ποσοστό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από εταιρίες και κυβερνητικούς παράγοντες, η συμμετοχή στο PSI έχει ήδη φθάσει στα 124 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Επιπλέον, στο «κούρεμα» από ελληνικής πλευράς θα μπουν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και 3,31 δισ. ευρώ των 8 ασφαλιστικών Ταμείων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν (έξι Ταμεία, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν).

Συνολικά, οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπό ελληνικό δίκαιο κατέχουν ομόλογα ύψους 177 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει το 75% έως 80% συμμετοχή στο PSI, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της κυβέρνσης είναι να φθάσει η συμμετοχή στο 80%, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην ISDA και να μην ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.

Κυβερνητική αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως το ποσοστό συμμετοχής «είναι πολύ υψηλό, ο ρυθμός που προχωρούν οι εγγραφές στο PSI είναι καλός». «Πάμε καλά, είαμστε αισιόδοξοι» ανέφερε η πηγή.

Την Τετάρτη, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο πως η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%».

Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό διαμορφωθεί κάτω από το 75%, το PSI δεν θα υλοποιηθεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αν είναι από 75% έως 90%, τότε κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και γι' αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας είναι το 66,6%.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Προτροπές προς τους επενδυτές να πουν το «ναι»

Στις προτροπές προς τους ιδιώτες να δεχθούν εθελοντικά την πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων -μετά την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής του IIF που επιβεβαίωνε πως τα μέλη της θα συμμετέχουν με 84 δισ. ευρώ- προστέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι οι όροι δεν θα γίνουν καλύτεροι και η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη.

«Είναι σημαντικό όλοι οι επενδυτές να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη δέσμευσε τους μέγιστους διαθέσιμους πόρους για αυτήν την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, και ότι η πλήρης συμμετοχή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά το ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Ρεν.

«Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω τους Έλληνες τους Ευρωπαίους και όλους τους διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την επιχείρηση συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου» τόνισε.

Η συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα, συνέχισε, «αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και, θα είναι έτσι, μια αποφασιστική συμβολή στην οικονομική σταθερότητα στην ζώνη του ευρώ ως σύνολο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαιρέτισε επίσης τη δήλωση των βασικών ομάδων πιστωτών της απόφασης να συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους, σημειώνοντας πως «καταδεικνύει την αυξανόμενη υποστήριξη για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον Φεβρουάριο».

 

in.gr