Έφυγε τη νύχτα αιφνιδιαστικά από τη ζωή, η γνωστή αρχαιολόγος - αρχιτέκτονας - μηχανικός και συγγραφέας Χρυσούλα Τζομπανάκη.

Η Χρυσούλα Τζομπανάκη είχε υποστεί υπογλυκαιμικό σοκ και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Η Χρυσούλα Τζομπανάκη είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών ως αρμόδια έφορος και διέθετε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ανάμεσα στα βιβλία που είχε εκδώσει ήταν: ''Ο Χάνδακας η πόλη και τα τείχη'', ''Οι Αρχάνες και η αρχιτεκτονική τους'', ''Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη-Περίοδος νεωτέρων χρόνων'', "Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη. Περίοδος των νεοτέρων χρόνων" και ο ήδη εκδοθείς τόμος έχει υπότιτλο "19ος αι. και περίοδος της Αυτονομίας".

"Το Ηράκλειο εντός των τειχών Αστική αρχιτεκτονική των νεότερων χρόνων από τις αρχές του 19ου έως και την τέταρτη δεκαετία του 20ού αιώνα'', ''Θαλασσινή τριλογία του Χάνδακα Το λιμάνι. Τα νεώρια. Το φρούριο στη θάλασσα '', "Ο κρητικός πόλεμος 1645-1669 Η μεγάλη πολιορκία και η εποποιΐα του Χάνδακα".

Η κηδεία της θα γίνει αύριο.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Γ.Κουράκη


"Μια σπουδαία Ηρακλειώτισα με λαμπρό επιστημονικό, πολιτιστικό και συγγραφικό έργο η Χρυσούλα Τζομπανάκη έφυγε – δυστυχώς πολύ πρόωρα – από κοντά μας σήμερα.

Αρχιτέκτονας – μηχανικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία και την παράδοση της πόλης μας και ειδικότερα με τα νεώτερα μνημεία, τα οποία έκανε γνωστά αλλά και ¨οικεία¨ στο ευρύ κοινό μέσα από τα βιβλία της.

Με πολυμέρεια και ευρύτητα γνώσης, ελκυστική γραφή, ακούραστη και δυναμική, άφησε πίσω της πολύτιμο έργο, πραγματικό ¨σημείο αναφοράς¨ για την ιστορία της πόλης μας.

Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο που είχαν τη χαρά της συχνής συνεργασίας μαζί της θλίβονται βαθύτατα για την μεγάλη απώλεια. Εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά της και εύχονται να είναι ελαφριά η Κρητική γη που θα την σκεπάσει."

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη

«Η Χρυσούλα Τζομπανάκη υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα, επιστήμονας αρχιτέκτονας, μηχανικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, που αφιέρωσε την ζωή της στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη και αφήνει σημαντική συγγραφική-ερευνητική παρακαταθήκη στους νεώτερους για τα μνημεία και την ιστορία του νησιού. Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».