Tα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) απασχόλησαν την σύσκεψη με τους φορείς των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων του νησιού, που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Αξιολογώντας ως πολύ σημαντικό και επείγον το θέμα της κατοχύρωσης ΠΟΠ πολλών προϊόντων του κτηνοτροφικού και τυροκομικού τομέα της Κρήτης αποφασίστηκε η σύσταση σχετικής «Ομάδας Εργασίας».

 Οι αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας είναι να προχωρήσει άμεσα τις δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όπως η καταγραφή των προϊόντων που θα πρέπει να κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ, η προετοιμασία των προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και άλλες σχετικές ενέργειες.

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν αναμένεται να ενταχθούν προϊόντα όπως είναι το Κεφαλοτύρι, η Μυζήθρα, ο Ανθότυρος, ο Ξυνόχοντρος, το Τυροζούλι ή Φαϊτσούλη, το Γίδινο Τυρί, το Λευκό Τυρί Άλμης, το Τουλούμι και το Τυρομάλαμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με έναν από τους βασικούς άξονες την ένταξη όσων το δυνατόν περισσοτέρων προϊόντων στην κατηγορία των ΠΟΠ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση της Αντιπεριφερειάρχη προς τους συμμετέχοντες, αναφορικά με την ένταξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πανευρωπαϊκό Δίκτυο A.R.E.P.O.

Βασική προτεραιότητα του Δικτύου είναι η προώθηση και η προστασία Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με την Περιφέρεια Κρήτης να αποτελεί ένα από τα 33 μέλη του A.R.E.P.O.