Στις 15 Μαρτίου θα αποφασισθεί το ακριβές ποσό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο δεύτερο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας απεκάλυψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Ο Ράις είπε όπως δημοσιεύει το in.gr πως η συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας έχει ορισθεί για τις 15 Μαρτίου.

Διευκρίνισε δε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συγκληθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ενδιάμεσα ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις από την ελληνική Κυβέρνηση και θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI. Όπως τόνισε, εκεί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα , το οποίος όπως ξεκαθάρισε δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

«Το ακριβές ποσό της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί είναι κάτι που θα προτείνει η Γενική Διευθύντρια στο Εκτελεστικό Συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το ρυθμό που τα μέτρα εφαρμόζονται.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα κάνει σταθερή πρόοδο για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, όπως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε, προσθέτοντας, «ελπίσουμε πως αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που εμπεριέχει ρίσκο να εφαρμοστεί και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Για το ενδεχόμενο ανατροπής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος μετά τις εκλογές του Απριλίου το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο διαπιστώνει σημαντικό βαθμό πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος και έχει λάβει γραπτές δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσουν οι στόχοι και μετά τις εκλογές. «Το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI ο Ράις παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στις ελληνικές αρχές. «Έχουμε ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και αυτό εξαρτάται από το ύψος της τελικής συμμετοχής. Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών και των νομικών τους συμβούλων να καθορίσουν την συμμετοχή», δήλωσε υπονοώντας την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ΔΝΤ δεν έχει λόγο για αυτό το θέμα.

Για το εάν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ή νέα αναδιάρθρωση χρέους ο Ράις δήλωσε επανειλημμένα πως το ΔΝΤ εξετάζει με ένα βήμα κάθε φορά τα τεκταινόμενα σε σχέση με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας και στην παρούσα περίοδο προέχει το PSI.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ ανησυχεί από χρηματοδοτικής άποψης για το εάν η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) οδηγήσει σε πληρωμή των CDS και σε αστάθεια στην Ευρωζώνη ο Ράις είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην αγορά των CDS και ότι το Ταμείο είναι εστιασμένο στην επιτυχή έκβαση του PSI.

Τέλος, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να διστάζει να χρησιμοποιεί μη συμβατικά μέτρα ρευστότητας όπως και κάνει το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook