Ένας συντηρητικός Πολωνός βουλευτής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να απαγορευτεί η πώληση των τσιγάρων Che, κατηγορώντας την εταιρεία που τα διανέμει στη χώρα για "διάδοση ολοκληρωτικών ιδεολογιών".

Τα τσιγάρα αυτά φέρουν στο πακέτο τους την εικόνα του Τσε Γκεβάρα, ο οποίος πέθανε το 1967.

"Η νομοθεσία απαγορεύει τη διάδοση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, απ' όπου και αν προέρχονται, είτε είναι φασιστικές, είτε κομμουνιστικές", δήλωσε ο Στανισλάφ Πιέτα, βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). "Δεν μου αρέσει όταν οι κομμουνιστές φονιάδες γίνονται εικονίσματα της ποπ κουλτούρας", πρόσθεσε.

Ο Πιέτα υποστήριξε ότι η εταιρεία επιδίδεται σε "ανήθικη οικονομική δραστηριότητα. "Δυσκολεύομαι να φανταστώ τσιγάρα με τις εικόνες του Γκέρινγκ ή του Γκέμπελς", των στενών συνεργατών του Αδόλφου Χίτλερ, είπε.

Τα συγκεκριμένα τσιγάρα, της εταιρείας Heintz van Landewyck του Λουξεμβούργου, πωλούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και μια εικοσαετία.

Η εταιρεία Rona Pologne που τα εισήγαγε στην Πολωνία, διευκρίνισε ότι κυκλοφορούν στη χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία