Σήμερα στις 15.30 το μεσημέρι, φίλοι και συγγενείς  θα βρεθούν στο  νεκροταφείο Ζωγράφου για να συνοδεύσουν Σμαρούλα Γιούλη, στην τελευταία της κατοικία.

Η Σμαρούλα Γιούλη έφυγε σε ηλικία 78 ετών, τρεις μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της, Βαγγέλη Λειβαδά.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1934) και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη, ενώ συνέχισε με χορό και τραγούδι. Το καλλιτεχνικό ντεμπούτο της το έκανε με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» (1943), πλάι στον Αιμίλιο Βεάκη. Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα». Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και τον Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Το 1958 με δικό της θίασο ανέβασε τα έργα: «Άννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά.. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ηθοποιούς, όπως οι Μίμης Φωτόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.ά..

Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με τον σύζυγό της ανέβασαν πολλά ελληνικά έργα (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιαννουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένα (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά..), συνεργαζόμενη με όλους, σχεδόν, τους Ελληνες σκηνοθέτες. Σκηνοθέτησε πρόζες και μιούζικαλ («20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά.). Χαρακτηριστικές ταινίες της ήταν: «Ελα στο θείο», «Της νύχτας τα καμώματα», «Το σωφεράκι», «Το οργανάκι», «Στουρνάρα 288», «Ο Θόδωρος και το δίκανο» κ.ά..

Επιθυμία της οικογένειας Λειβαδά είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση του Θεατρικού Μουσείου στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 151/48016528.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook