Κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο, δεκάδες άνδρες και γυναίκες, άλλοι γονατισμένοι στο χώμα και άλλοι κουβαλώντας ποτιστήρια από το γειτονικό πηγάδι, έχουν στρωθεί στη δουλειά. Στα χέρια τους κρατούν φυτά και σπόρους από το φυτώριο που έχει πρόσφατα κατασκευαστεί από την Υπηρεσία Δασών και Νερού της Σενεγάλης.

\"\"

Το μικρό χωριό Ουιντού στην περιοχή Φέρλο της βόρειας Σενεγάλης έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε ένα από τα πιο φιλόδοξα περιβαλλοντικά προγράμματα στην ιστορία της αφρικανικής ηπείρου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θεωρείται ότι θα συμβάλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην υποσαχάρια Αφρική.

Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος (Great Green Wall) αποτελεί μια πρωτοβουλία, η πατρότητα της οποίας ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Τόμας Σανκάρα και στην οποία σήμερα συμμετέχουν 11 αφρικανικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στόχος, η κατασκευή ενός τεράστιου πράσινου τοίχου, κατά μήκος της αφρικανικής ηπείρου, από το Ντακάρ στο Τζιμπουτί, συνολικού μήκους 8.000 χιλιομέτρων και πλάτους 15 χιλιομέτρων, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα ανακόψει την επέκταση της Σαχάρας προς νότον και θα περιορίσει τον κίνδυνο ερημοποίησης τεράστιων περιοχών των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οξύτατο προβλημα ξηρασίας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

\"\"

Ο επικεφαλής του προγράμματος για τη Σενεγάλη Ματάρ Σισέ υποστηρίζει ότι η επιτυχία του Πράσινου Τείχους στηρίζεται στην προσπάθεια να πεισθούν οι τοπικοί πληθυσμοί ότι η κατασκευή του θα βοηθήσει στην ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου. Η δημιουργία λαχανόκηπων, για παράδειγμα, γύρω από το πράσινο τείχος, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται, θα διασφαλίσει τους τοπικούς πληθυσμούς από τον φόβο ενός νέου λιμού εξαιτίας της ξηρασίας.

Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τερματισμό του λιμού που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος μιας παρόμοιας τραγωδίας δεν έχει παρέλθει. Ομως, το φιλόδοξο πρόγραμμα της κατασκευής του Πράσινου Αφρικανικού Τείχους ίσως αυτή τη φορά καταφέρει να συμβάλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων.

 kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook