Για σημαντική επιτυχία στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μιλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης με έκτακτες αναφορές τους, έπειτα από τις επίσημες ανακοινώσεις για εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο 85,8%, που δόθηκαν πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών.

Στα ρεπορτάζ των BBC, CNN και Reuters επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 105,27 δισ. μετά το «κούρεμα» και δείχνουν να καλωσορίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI με χαμόγελο.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο BBC αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε σήμερα την οικονομική στήριξη από τους πιστωτές της και με το παραπάνω, καθώς χρειαζόταν το 75% προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ακόμη, ότι η ανταλλαγή αυτή ήταν απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί στο μέλλον ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο CNN γίνεται λόγος για ένα μνημειώδες σχέδιο που έφερε σε συμφωνία πιστωτές και Ελλάδα, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαιρετίζει τη συμφωνία για το PSI, εκφράζει την εκτίμησή του προς του πιστωτές που στήριξαν το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα και θέλησαν να μοιραστούν το βαρύ φορτίο που κουβαλούν στους ώμους τους οι Έλληνες αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Για «σφράγισμα» του κολοσσιαίου χρέους της χώρας μας  μιλά το Reuters, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να αποφύγει την χρεοκοπία, που πιθανότατα θα κλόνιζε σημαντικά την ευρωζώνη.

«Η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα να ΄΄ξορκίσει΄΄ την πτώχευση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, με  αξιωματούχους να λένε ότι η συμφωνία έκλεισε στο παρά πέντε, τονίζοντας ότι υπήρχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή φόβοι ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει και θα εκτροχιάσει ένα ευρύτερο πακέτο διάσωσης.

Το πρακτορείο Reuters  ήταν αυτό που πρώτο μετέδωσε την είδηση ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, για τίτλους που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, επικαλούμενο τόσο Έλληνα αξιωματούχο, όσο και παράγοντες της αγοράς.

Ακόμα πιο αισιόδοξα μηνύματα μετέδιδε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, που έκανε λόγο για συμμετοχή της τάξης ακόμη και του 90%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook