Μεγάλος αριθμός συμπαροίκων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη και να ενημερωθούν για το έργο της, στην παρουσίαση του βιβλίου της «Ερωτας στην ομίχλη», που διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αντίποδες και σε συνεργασία με τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο και την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας.

Για τη συγγραφέα και το έργο της μίλησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Ελένη Λιανίδου, ο πανεπιστημιακός Δρ Αθανάσιος Σπηλιάς, η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου κ. Καίτη Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας κ. Θύμιος Χαραλαμπόπουλος και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντίποδες κ. Λεωνίδας Βλαχάκης.

Στη συγγραφέα αναφέρθηκε η κ. Λιανίδου λέγοντας πως πρόκειται για μια δυναμική παρουσία στα γράμματα και τις τέχνες με το μεγάλο και αξιόλογο έργο της. Όπως είπε, η Φραγκούλη διακρίνεται για το ήθος της, για την πίστη της στις αρχές και τις αξίες μας και για τη μεγάλη πνευματική της καλλιέργεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Φραγκούλη τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως συγγραφέας υπηρετεί την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Η παρουσία της εδώ στην Αυστραλία ελπίζω να είναι έναυσμα να ξεκινήσει μια συνεργασία με τους ομογενείς στον Καναδά και το Μόντρεαλ,» είπε.

Η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου κ. Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στο σπουδαίο και δημιουργικό έργο της κ. Φραγκούλη, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας κ. Χαραλαμπόπουλος επεσήμανε την πλούσια λογοτεχνική δραστηριότητα των αποδήμων, λέγοντας ότι με το έργο τους έχουν «προικίσει την Ελλάδα».

Σύντομη ανάλυση στο έργο της κ. Φραγκούλη επιχείρησε ο πανεπιστημιακός Δρ Αθανάσιος Σπηλιάς, παρατήρησε πως αν και διαμένει στο εξωτερικό, θεματολογικά το μέχρι τώρα έργο της τοποθετείται στην Ελλάδα, ότι βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες και ότι η δημοσιογραφική της ιδιότητα παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό.


"Ο δημοσιογράφος ασχολείται με το πραγματικό -αναζητεί με πάθος και μεράκι το γεγονός" είπε ο Δρ Σπηλιάς. "Ο μυθιστοριογράφος κινείται σε χώρο φανταστικό -ενδιαφέρεται για τη μυθοπλασία. Ιδού, λοιπόν, πού έγκειται η ιδιαιτερότητα στα μυθιστορήματα της Ιουστίνης: στην σύζευξη του πραγματικού με το μυθοπλαστικό -κάτι που εμπεριέχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως και προκλήσεις και παγίδες."

Αναφερόμενος στην πολυμορφία του έργου της Φραγκούλη, τόνισε ότι "καλύπτει ένα ευρύ ειδολογικό και θεματογραφικό φάσμα: συμπεριλαμβάνει το μυθιστόρημα, τη βιογραφία, ταξιδιωτικά, λογοτεχνία για παιδιά, ποίηση".

Ειδικά για το νέο της μυθιστόρημα "Ερωτας στην ομίχλη" ο Δρ Σπηλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Το μυθιστόρημα αυτό διαθέτει τα συστατικά ενός -εμπορικά τουλάχιστον- πετυχημένου έργου: τίτλος ελκυστικός, περιπέτεια, μυστήριο, έρωτας, θάνατος, ατμόσφαιρα, suspense. Όμως, τα σωστά υλικά δεν προεξοφλούν από μόνα τους την ποιότητα μιας τούρτας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από την δεξιότητα του σεφ. Ή, για να έρθουμε στη δική μας περίπτωση, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η γυμνασμένη πένα και η δυνατότητα επεξεργασίας και οργάνωσης του υλικού.

Τα στέρεα υλικά, η συνύφανση δηλαδή της πλοκής με το ιστορικό γίγνεσθαι και την κοινωνική εξέλιξη της νεότερης Ελλάδας, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στα προηγούμενα μυθιστορήματα, παίζουν και στο εν λόγω έργο ρόλο σημαντικό. Επιπρόσθετα, εισερχόμαστε τώρα και στον αχανή και ασαφή χώρο της ψυχιατρικής και, γενικότερα, της ψυχολογίας, καθώς και της φιλοσοφίας. Ας σημειωθεί, έστω και επιγραμματικά, ότι οι πρόοδοι της έρευνας στον τομέα της ψυχολογίας έχουν δημιουργήσει μια νέα προοπτική της επιστήμης αυτής σε σχέση με τη λογοτεχνία. Από τη μια, η ψυχολογία θεωρεί την λογοτεχνία από μια συγκεκριμένη αναλυτική σκοπιά. Από την άλλη, τροφοδοτεί την λογοτεχνία θεματογραφικά, με την έννοια ότι αρκετοί συγγραφείς βασίζουν τα έργα τους σε, ή επηρεάζονται από διάφορες ψυχολογικές θεωρίες. Στο "Έρωτας στην ομίχλη" υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία στα οποία επικαλύπτονται ζητήματα λογοτεχνικής και ψυχολογικής υφής. Και είναι προς έπαινον της συγγραφέως το γεγονός ότι συν-διαλέχτηκε με τους ειδικούς για να εισέλθει στα μυστικά της επιστήμης."

Με τη σειρά της η κ. Φραγκούλη ευχαρίστησε τους οργανισμούς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και όλους όσους παρευρέθηκαν σε αυτή, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Αυστραλία και ιδιαίτερα από την ομογένεια. Αναφερόμενη στο έργο της, αφού έκανε μια ανάλυσε σε κάθε ένα από τα μυθιστορήματά της, κατέληξε: «Πολλές φορές κοιτώντας το έργο μου συνολικά αναρωτιέμαι γιατί επιλέγω να μυθιστοριοποιήσω αληθινές ιστορίες που κρύβουν την περιπλάνηση του Έλληνα, την μετανάστευση, την ανθρώπινη οδύσσεια.

Δε βρίσκω άλλη εξήγηση παρά μόνο ότι μπολιάστηκα από τα παιδικά μου χρόνια με την ιστορία της Οδύσσειας, της περιπέτειας, της μετανάστευσης. Για μένα οι περιπέτειες του Οδυσσέα, χιλιοδιαβασμένες από τον φωτισμένο πατέρα μου κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο, ξυπνούσαν μέσα μου την αδήριτη ανάγκη για τα ταξίδια και την εξερεύνηση άλλων ξένων κόσμων.»

Όπως είπε σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το δρόμο της ξενιτιάς είχαν πάρει και συγγενικά της πρόσωπα.

«Η μετανάστευση, η περιπλάνηση, το ταξίδι είναι μέσα μου, κομμάτι αναπόσπαστο του εαυτού μου. Αυτές τις εμπειρίες μου μεταφέρω αποσπασματικά σε κάθε μου έργο, που αντικατοπτρίζει πλήρως τα κύτταρά μου, το μυαλό μου, την ψυχή μου. Έμαθα να ζω στην ξενιτειά κι ας επιστρέφω πολλές φορές το χρόνο στην πατρίδα. Έμαθα να αγαπώ τους δύο μου τόπους και να τους μεταφέρω με περηφάνια στα γραπτά μου. Δε εννοώ να γράφω μέσα στις άσπρες μέρες του Μόντρεαλ χωρίς να ακουμπάω τη μνήμη μου στην χιλιόχρωμη Ελλάδα. Ούτε ξεχνώ τον πόνο της μετανάστευσης, την αγωνία της επιβίωσης, τη μετέωρη συνθήκη των δύο πατρίδων για τους Έλληνες μετανάστες.

Πάντως, όση κι αν είναι η νοσταλγία για το γενέθλιο τόπο, ένα έχω να σας πω: Εμείς οι μετανάστες είμαστε πλούσιοι σε εμπειρίες, χαλυβδωμένοι από την ανάγκη να πετύχουμε στους ξένους τόπους, συμβιβασμένοι με την ιδέα πως μπορεί να γείρουμε στην ξενιτειά αφήνοντας την παρακαταθήκη μας στον τόπο της μετανάστευσης.»

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Φραγκούλη αναφέρθηκε στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ομογένεια πρέπει να στηρίξει την πολύπαθη πατρίδα μας, προσθέτοντας: «Κανένας πολιτικός διασυρμός δεν θα κλονίσει την ελληνικότητά μας, οι συνθήκες οφείλουν να ηττηθούν κατά κράτος από την ιστορία και τους Έλληνες του κόσμου!»