Την έκβαση του προγράμματος ελληνικών ομολόγων καλωσόρισαν τα υπουργεία Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βήμα» με την ολοκλήρωση του PSI, ενώ την ικανοποίησή της για την ευρεία συμμετοχή υπογράμμισε και η Κομισιόν.

«Είναι καλά νέα, μας επιτρέπει να μείνουμε σε εθελοντική βάση που αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουάν το πρωί της Παρασκευής, ενώ το γερμανικό υπουργείο τόνισε πως το PSI είναι «ιστορική ευκαιρία» για την ελληνική σταθεροποίησης.

Η έκβαση του PSI, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός «μας επιτρέπει να μείνουμε σε εθελοντική βάση που αποτρέπει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που επιτεύχθηκε με τον ιδιωτικό τομέα κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο βήμα στην πορεία για την σταθεροποίηση» της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία» υπογράμμισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Την ικανοποίησή της για την «ευρεία εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κομισιόν , με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν να κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου» επίδειξη αλληλεγγύης, από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας.

«Η ευρεία συμμετοχή των ιδιωτών αποδεικνύει την ισχυρή στήριξη που υπάρχει ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο μέλλον και συμβάλλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Όλι Ρεν.

«Πράγματι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας επέδειξαν μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας να επανακτήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της στοιχείων και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο επίτροπος Ρεν υπογραμμίζει, επίσης, ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και προς την «αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών που περιλαμβάνει» συνέχισε, για να καταλήξει: «Το δεύτερο πακέτο είναι μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η επιτυχία του προγράμματος είναι ο θεμελιώδης λίθος της συνολικής μας απάντησης στην κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το μεσημέρι της Παρασκευής, η τρόικα θα εξετάσει εάν η συμμετοχή είναι επαρκής σύμφωνα με τους όρους που έθεσαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Σουλτς: «Τεράστιο βήμα, τώρα αναπτυξιακές πρωτοβουλίες»

Την εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως πλέον είναι ώρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί τεράστιο βήμα προς τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο και προς την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζει, δε, ότι η επιτυχής έκβαση του PSI αποτελεί προϋπόθεση για την τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που «θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες που έχουν χάσει την εργασία τους και έχουν βυθιστεί στη φτώχεια», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook