Με συγκεκριμένες διατάξεις καθορίζονται οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, με τις οποίες ανακουφίζονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, σε παρέμβαση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
.
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 καθορίζονται οι ρυθμίσεις, με τις οποίες έχει ληφθεί πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, μακροχρόνια ανέργους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους, καθώς εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους ή απαλλαγή για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Επίσης, με τα οριζόμενα στις παρ. 7 ως 9 του άρθρου 2 της από 16-12-2011 πράξης νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπονται ρυθμίσεις για περιπτώσεις κοινωνικά ευπαθών ομάδων, που δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου και αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό του τέλους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του ακινήτου, για το οποίο ζητείται η εξαίρεση.

«Με τις παραπάνω διατάξεις ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ για τη φορολογία εισοδήματος, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί, εκτός από την εισήγηση για την αναστολή διακοπής του ρεύματος να αποφασίζει, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε και τον περιορισμό του τέλους, μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά», αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook