Στην επαναλειτουργία του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, που λειτουργούσε στο Ηράκλειο και εξυπηρετούσε τους υποψηφίους-μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ της Κρήτης, φαίνεται ότι προσανατολίζεται το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, μετά το σχετικό αίτημα που είχε διατυπώσει με επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης στις αρχές του Φεβρουαρίου αλλά και τις αντιδράσεις φορέων από όλη την Κρήτη.

Όπως επισημαίνεται σε απάντηση που αποστάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – και πιο συγκεκριμένα από την προϊσταμένη της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων κα. Μαρία Δόκου – προς το Δήμαρχο Χανίων, «σε απάντηση στο αρ. πρωτ. 8308/2-2-2012 έγγραφο σας, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μελετά το σχετικό αίτημα και εξετάζει άμεσα το θέμα επαναλειτουργίας του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, στο Ηράκλειο της Κρήτης για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία εξασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός εξεταστών και το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων, ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «τον ορισμό ειδικού εξεταστικού κέντρου εντός της Περιφέρειας Κρήτης» χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άδικη» την απόφαση για ορισμό σχολείων μόνο σε Αθήνα και Πειραιά ως εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, ο Μ. Σκουλάκης επισημαίνει: «Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει – και θεωρώ ότι θα το πράξει – να προχωρήσει στην επαναλειτουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου εντός της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η αδικία που είχε δημιουργηθεί εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα, οι οποίοι προκειμένου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις αναγκάζονταν να ταξιδεύουν στην Αθήνα γεγονός που αν μη τι άλλο συνεπάγετο τεράστια ταλαιπωρία και ψυχική κόπωση για τα παιδιά αλλά και τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς».

Στο μεταξύ

Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη σχετικά με την επαναλειτουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στην Κρήτη για μαθητές ΕΠΑΛ με μαθησιακές δυσκολίες, η Υφυπουργός Παιδείας κ.Χριστοφιλοπούλου αναφέρει τα εξής:

Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν αδυναμίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επαναλειτουργία του Εξεταστικού Κέντρου στο Ηράκλειο Κρήτης για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία εξασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός εξεταστών και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Στην Κρήτη, ο αριθμός των μαθημάτων που θα καλυφθεί η εξέτασή τους στο εξεταστικό κέντρο του Ηρακλείου θα ανέρχεται περίπου στο 80%.

Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο, σε ορισμένα μαθήματα ειδικότητας λόγω έλλειψης καθηγητών, να μετακινηθούν οι μαθητές στο Εξεταστικό Κέντρο στην Αθήνα και στον Πειραιά αφού το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί με άλλο τρόπο.

Σημειώνεται ότι αναζητούνται λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των μαθητών των ΕΠΑΛ που μετακινούνται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook