Κάλεσμα στη γαλλική κυβέρνηση για «απευθείας διάλογο» απηύθυνε η βασκική οργάνωση ΕΤΑ, σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι «Βάσκοι πολίτες ελπίζουν η γαλλική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πιθανότητα του οριστικού τερματισμού των συνεπειών της σύγκρουσης ξεκινώντας απευθείας διαπραγματεύσεις»

Είναι η πρώτη φορά από τις 20 Οκτωβρίου 2011, όταν η ΕΤΑ ανακοίνωσε τον τερματισμό της ένοπλης δράσης της, που απευθύνεται στην γαλλική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Παρίσι, δεν φαίνεται να συγκινείται με την ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς αναμένουμε, όπως ακριβώς και η Ισπανία, από την τρομοκρατική αυτή οργάνωση να ανακοινώσει έναν πλήρη αφοπλισμό των μελών της».

Νωρίτερα και η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συνομιλιών μέχρι η ΕΤΑ να ανακοινώσει την οριστική της διάλυση, αλλά και να αποκαλύψει όλες τις τοποθεσίες που κρύβει τον οπλισμό της.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας πραγματοποίησε στο Παρίσι ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Δεκέμβριο του 2011.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει με τον Νικολά Σαρκοζί είχε ακούσει από τον Γάλλο πρόεδρο να δεσμεύεται ότι θα προσφέρει την «ακλόνητη στήριξή του προς την Ισπανία στην επιδίωξη της ειρήνης».


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook