Με διάγγελμα αναμένεται να απευθυνθεί απόψε στους πολίτες ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε \”ιστορική και σημαντική\” τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε, νωρίτερα, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) για την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI. Πρέπει να σκεφτούμε τα λάθη που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Σημαντική και ιστορική», χαρακτήρισε την συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων βημάτων, η χώρα θα περάσει σε στέρεο έδαφος και πρόσθεσε:

«Η σημερινή μέρα δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα ικανοποίησης και πανηγυρισμών, αλλά και μέρα περισυλλογής, καθώς πολλοί επενδυτές και πολλοί απλοί πολίτες κατέγραψαν ζημιές και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφθούμε τα λάθη μας που μας οδήγησαν μέχρι εδώ».

Το υπουργικό συμβούλιο, με Πράξη του, αποφάσισε την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Ευθύνης (CACs), ώστε να επεκταθεί το \”κούρεμα\” στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI. Με την κίνηση αυτή, η συνολική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων θα φτάσει στο 95%.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του, ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τηλεδιάσκεψη που είχε το Eurogroup, νωρίτερα, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το PSI και τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους το 2020, πέραν των όσων προβλέπεται. Δηλαδή μπορεί το χρέος να «πέσει» και κάτω από το περίπου 120% του ΑΕΠ που έχει υπολογιστεί.

Ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο να επεκταθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία πρόσκλησης συμμετοχής στο PSI για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο και η ανταλλαγή των οποίων θα γίνει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Στο υπουργικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα, ωστόσο στο επόμενο διάστημα το θέμα θα επανεξετασθεί.

Με πρόταση του υπουργού Οικονομικών, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, το υπουργικό Συμβούλιο συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», όπως είπε, ήτοι τους κκ, Γ. Ζαννιά, Γ. Χριστοδούλου και Τ. Μπάνο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έφεραν εις πέρας το πολύπλοκο αυτό εγχείρημα.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενόψει της υποχρέωσης από το νέο Μνημόνιο για κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την διετία 2013-2015, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο, ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης μείωσης των δαπανών κατά 1,5% κατ\’ έτος, η οποία αντιστοιχεί σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η μείωση των δαπανών αυτών αφορά την Γενική Κυβέρνηση.

Η μελέτη θα χρησιμεύσει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές ως δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου συνεκλήθη το Κυβερνητικό Συμβούλιο με την συμμετοχή μόνο υπουργών για να συζητήσει και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχει εκπονήσει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, και προβλέπει μεταξύ άλλων τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις γενικών και ειδικών γραμματειών, και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook