Την άμεση κατάργηση του φόρου υπεραξίας ζητά ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και τον χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό.

Όπως επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ σε λίγες μέρες επίκειται η έκτακτη αξιολόγηση από τον οίκο FTSE αναφορικά με την παραμονή ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Παραμένει, όμως άλυτο το θέμα του φόρου κεφαλαιακών κερδών για τους ξένους επενδυτές και προκειμένου να αποφύγει το Χρηματιστήριο Αθηνών την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά, πρέπει να υπάρξει απαλλαγή των ξένων επενδυτών από αυτόν το φόρο. Ήδη η διοίκηση του ΧΑ ζητάει να απαλλάσσονται οι αλλοδαποί από τον συγκεκριμένο φόρο.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού «κρύβονται» πίσω από κοινούς λογαριασμούς (omnibus accounts) και επενδυτικά σχήματα που καθιστούν τη φορολόγησή τους αδύνατη.

Ο ΣΜΕΧΑ ζητάει να μην πληρώσουν αυτόν το φόρο ούτε οι εγχώριοι επενδυτές, καθώς θα αποτελέσει λόγο φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και μείωση θέσεων εργασίας.

Με τον φόρο επί της υπεραξίας δεν πρόκειται να ωφεληθεί, ούτε το ΧΑ, ούτε οι επενδυτές, ούτε η ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν θα αυξήσει και τα δημόσια έσοδα, καθώς σήμερα το κράτος εισπράττει άμεσα και σταθερά τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και στην περίπτωση που αυξηθεί ο τζίρος θα αυξηθούν ανάλογα και τα έσοδα, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ.

Αντίθετα, ο φόρος υπεραξίας είναι ένας «δυνητικός» φόρος τον οποίον το Ελληνικό δημόσιο θα τον εισπράττει με καθυστέρηση 12- 18 μηνών και μόνον εφόσον υπάρχουν κέρδη για τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook