Σειρά προτάσεων για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων Χανίων υπέβαλλε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σύλλογος ΠΡΟ.Τ.Α. Χανίων ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της για τη μείωση των συγκεκριμένων περιστατικών στο νησί.

Ειδικότερα:

Α΄ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

α) Να γίνει συντεταγμένη παρέμβαση και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης ούτως ώστε να καθιερωθεί μάθημα η οδική ασφάλεια και η οδική συμπεριφορά στους δρόμους οδηγών και πεζών.

β) Μέχρις ότου δεήσει η Πολιτεία να γίνει αυτό, με πρωτοβουλία των Διοικήσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εκπονηθούν δράσεις συγκεκριμένες με αρχή, μέση και τέλος και όχι αποσπασματικές.

γ) Να διοργανώνονται σε επίπεδο σχολείων, περιφερειακής ενότητας και περιφέρειας, διαγωνισμοί φωτογραφίας ή άλλοι διαγωνισμοί, π.χ. αφίσας, μαντινάδας, γελοιογραφίας, ζωγραφικής κλπ., με κίνητρο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα τροχαία δυστυχήματα.

δ) Σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες ανηλίκων των περιφερειακών ενοτήτων να γίνεται κύκλος υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων οδηγητικής συμπεριφοράς και κανόνων οδικής ασφάλειας στις ανήλικους παραβάτες του ΚΟΚ στα πλαίσια της έκτισης των αναμορφωτικών μέτρων.

ε) Δημιουργία Κεντρικής Κρατικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών υπηρεσιών για την ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ με ευέλικτες υπηρεσίες τις ήδη προβλεπόμενες ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, που θα έχουν έργο παρακολούθησης, αξιολόγησης και επεξεργασίας των στοιχείων και καταστάσεων που δημιούργησαν τροχαία ατυχήματα, ως επίσης την συνεργασία τους με επιστημονικό προσωπικό και εμπειρογνώμονες που θα προτείνουν συνεχώς δράσεις και μέτρα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

στ) Δημιουργία σχολείων επιμόρφωσης των ιδιαίτερα σοβαρά παραβατών οδηγών, όπως στις παρακάτω περιπτώσεις διαπίστωσης και καταγραφής παραβάσεων που αφορά:

α) ιδιαίτερα επικίνδυνη προσπέραση

β) ιδιαίτερα υπερβολική ταχύτητα

 γ) επικίνδυνοι ελιγμοί

 δ) υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 ε) μη κατοχή άδειας οδήγησης

Β. ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

α) Να αυστηροποιηθεί ο ΚΟΚ σε συγκεκριμένες παραβάσεις, ήτοι:

– Στους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ

 – Στην παράβαση του ΣΤΟΠ

– Στην επικίνδυνη προσπέραση

– Στους επικίνδυνους ελιγμούς

– Στην τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων που θα αποσπούν την προσοχή των οδηγών

Γ. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

α) Να καθιερωθεί ένας τετραψήφιος αριθμός τηλεφώνου που ο κάθε πολίτης να μπορεί να αναφέρει την όποια ζημιά στους δρόμους με άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους κάθε φορά. Ο αριθμός αυτός να είναι άμεσα διαθέσιμος στους επαγγελματίες οδηγούς (ταξί-φορτηγά) που κινούνται όλη την ώρα στους δρόμους και ως εκ τούτου έχουν άμεση γνώση και επίγνωση των προβλημάτων.

Οι αναφορές αυτές να κωδικοποιούνται και να ανακοινώνονται δημόσια ανά μήνα ούτως ώστε να υφίσταται ο δημόσιος έλεγχος.

Δ. ΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

α) Να κατασκευαστεί άμεσα ισόπεδος κόμβος στη συμβολή της Λεωφόρου Σούδας με την οδό που συνδέει αυτήν με τη Ν.Ε.Ο.

β) Να επαναξιολογηθεί και να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στο νέο κόμβο Καλυβών πριν θρηνήσουμε νέα θύματα δεδομένου ότι οι ερχόμενοι από Ηράκλειο έχουν την απόλυτη βεβαιότητα λόγω κακής κατασκευής πως συνεχίζει ο δρόμος προς Καλύβες. Για την εν λόγω κατασκευή αν έχει επίσημα παραδοθεί ο κόμβος κάποιοι πρέπει να πάνε στον Εισαγγελέα.

γ) Να αποκλειστεί η άμεση πρόσβαση από και προς την Ε.Ο. Χανίων-Ηρακλείου στους διάφορους προσκυνητές καθότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος και θα θρηνήσουμε θύματα. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην άμεση πρόσβαση των προσκυνητών του Αγίου Ραφαήλ δεδομένου ότι εκεί υφίσταται στροφή και μπορεί να εξυπηρετηθεί η πρόσβαση από τον παράδρομο της Ε.Ο.

δ) Τα φώτα στους κόμβους να ρυθμιστούν ώστε να ανάβουν τη νύχτα και όχι τη μέρα.

ε) Τέλος οι Δήμοι να θέσουν σε ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ την οδική ασφάλεια με άμεσα μέτρα όπως καθαρισμός δρόμων, τοποθέτηση πινακίδων.

στ) Να δημιουργηθούν σε κάθε Δήμο πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και να λειτουργήσουν πλήρως τα υπάρχοντα στο Ακρωτήρι Χανίων και στην Κίσσαμο.

ζ) Μέσα από τους λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφέλειας να κοινοποιούνται δράσεις και φυλλάδια με αντικείμενο την οδική ασφάλεια.

η) Να γίνονται συστηματικά μηχανολογικοί έλεγχοι των βαρέων οχημάτων για παράνομες μετατροπές που αντικειμενικά επηρεάζουν την οδική ασφάλεια.

θ) Λειτουργία ραντάρ στον ΒΟΑΚ. Επιτέλους να λειτουργήσουν

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook