Έτοιμες να αναβιώσουν την ιδέα του ευρωπαϊκού Συντάγματος επτά χρόνια μετά την απόρριψη του από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους εμφανίζονται χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαφάνηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Κοπεγχάγη.

«Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό Σύνταγμα στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μια μικρή ομάδα υπουργών ενδέχεται να συναντηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα του Συντάγματος αλλά και «ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης».

Η απόρριψη του συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία το 2005 βύθισε σε κρίση όλη την Ευρώπη η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα σχέδια και υιοθέτησε τελικά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009. Μετά το τέλος της διαδικασίας πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωναν πως το θέμα του Συντάγματος δεν πρόκειται να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού περάσουν πολλά χρόνια.

Ωστόσο ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα για να επιδιώξει η Ευρώπη ένα νέο Σύνταγμα. «Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια εσωτερική αγορά, είναι κάτι περισσότερο από την αύξηση και τη διεύρυνση των οικονομικών ευκαιριών μας. Είναι μια κοινότητα αξιών και χρειάζεται περισσότερη αποδοτικότητα και μεγαλύτερο δημοκρατικό βάθος», επισήμανε.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ορισμένοι μπορεί να θέσουν την ιδέα αυτή στην κατηγορία των μελλοντικών ονείρων. «Το καταλαβαίνω, δεδομένης της (οικονομικής) κρίσης. Αλλά κατά την άποψή μου, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και όχι μόνο στην εξωτερική ή αμυντική πολιτική», σημείωσε.

Οι διπλωμάτες απέφυγαν πάντως να διευκρινίσουν ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του Βερολίνου. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει την ιδέα κρατώντας πάντως χαμηλούς τόνους.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook