Τον Δήμαρχο Γόρτυνας, Νίκο Σχοιναράκη, επισκέφτηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αγίων Δέκα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ecomobility, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού, τους τρόπους συνεργασίας του σχολείου με το Δήμο, στην υλοποίηση της εργασίας τους που έχει ως αντικείμενο τις οικολογικές μετακινήσεις στις πόλεις.

Οι 8 μαθητές που καταγίνονται με την εργασία, βρέθηκαν στο Δημαρχείο Γόρτυνας συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους Κώστα Καλαφάτης, ο οποίος έχει επωμιστεί ρόλο συντονιστή και παρουσίασαν στο Δήμαρχο τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Παράλληλα κατέθεσαν και κάποιες προτάσεις αναφορικά με τις μορφές των μετακινήσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στο Δήμο Γόρτυνας και οι οποίες θα έχουν «πράσινο» χαρακτήρα. Μεταξύ των προτάσεων που πρότειναν οι μαθητές ήταν και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέει την έδρα του Δήμου Γόρτυνας με τον αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα οι μαθητές προσκάλεσαν το Δήμαρχο στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος που θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Αγίων Δέκα.
Από την πλευρά του ο κ. Σχοιναράκης, απένειμε τα εύσημα στους μαθητές για την περιβαλλοντική ευαισθησία που διαθέτουν αλλά και για το επίπεδο της εργασία τους και τους διαβεβαίωσε πως η δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους αποβλέποντας να υλοποιήσει τις προτάσεις τους για οικολογικές μετακινήσεις εντός των οικισμών του Δήμου Γόρτυνας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕCOMOBILITY;

Είναι μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων, που υλοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα ECOMOBILITY έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα σε πανελλαδική κλίμακα. Δικαίωμα συμμετοχής, έχουν οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα, μία ομάδα από κάθε γυμνάσιο, που αποτελείται από 6 έως 8 μαθητές.

Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων της χώρας με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας. Στόχος, μέσα από τις εργασίες των μαθητών είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Το ECOMOBILITY ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο.