Οι υποβοηθούμενες από ρομποτικά συστήματα χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως στα νεφρά ή στον προστάτη, επιτρέπουν τη μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και έχουν λιγότερες πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνο θανάτου, όμως είναι αρκετά ακριβότερες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιμ Χου του νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ουρολογίας «Journal of Urology», σύγκριναν για την ίδια πάθηση τις ρομποτικές επεμβάσεις, που γίνονται όλο και πιο συχνές, με άλλες πιο συμβατικές χειρουργικές μεθόδους (όπως η λαπαροσκόπηση) και διαπίστωσαν ότι είναι μεν οι πρώτες πιο ασφαλείς, όμως το κόστος για τον ασθενή μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες δολάρια μεγαλύτερο.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές, καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα (καθοδηγούμενου από το χειρουργό μέσω μιας κονσόλας), με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας που έχει εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων μεγαλύτερης ακριβείας.

Ειδικά στις αφαιρέσεις προστάτη, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η χρήση της σε σχέση με τα νεφρά για την αποκατάσταση βλάβης ή την αφαίρεσή τους.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρομποτική επέμβαση στον προστάτη ή στα νεφρά γλιτώνει το χειρουργημένο ασθενή κατά μέσο όρο από μια μέρα πρόσθετης παραμονής στο νοσοκομείο.

imerisia.gr/Υγεία & Ευεξία