Ενώ όλοι περιμένουν τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου η μάχη των υπογραφών στο παρασκήνιο έχει φουντώσει. Οι υποστηριχτές του υπουργού Οικονομικών, που έχουν μαζέψει περισσότερες από 180 υπογραφές, αντιδρούν στην πρόταση της πλευράς Παπουτσή να αποφασίσει διά ψηφοφορίας το εθνικό συμβούλιο. Μιλούν για καθαρή παραβίαση του καταστατικού και θυμίζουν ότι στο όνομα του καταστατικού τα ίδια στελέχη επέμειναν στην εκλογή από τη βάση, παρά τους κινδύνους της περιόδου. \”Οι υπογραφές είναι κρίσιμος παράγοντας για να καταστεί μια υποψηφιότητα πραγματική από εικονική\” λένε χαρακτηριστικά.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος προσήλθαν στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι κύριοι Βενιζέλος και Παπουτσής κάθονται δίπλα-δίπλα.

Στο μεταξύ, προσερχόμενοι στη Συνδιάσκεψη οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Διαμαντίδης, σε δηλώσεις τους, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του κόμματος.

Η Συνδιάσκεψη ξεκινά με ομιλίες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα και του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

Στη συνέχεια θα γίνει απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

Οι εργασίες της Κυριακής θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, ενώ στις 12.00 θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων, μετά τη λήξη της οποίας θα συνεχιστεί η εθνική συνδιάσκεψη.

Την ίδια ώρα, ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και αυτός να είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μηνύματα που φτάνουν στην Ιπποκράτους, οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 94 υπογραφές. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι να στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι, ήδη γίνονται προσπάθειες εξέτασης του καταστατικού και συγκεκριμένα του άρθρου 55, που αφορά στη συγκέντρωση υπογραφών. Συγκεκριμένα, γι\’ αυτό το άρθρο δεν έχουν εκδοθεί κανονισμοί και γι\’ αυτό μπορεί να υπάρξει ερμηνεία του από την ΕΚΑΠ, την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, αν θέσει θέμα κάποιο όργανο.

Εναλλακτικά συζητείται να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων υποψηφίων, ώστε, αντί της διαδικασίας της συγκέντρωσης υπογραφών, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράσουν την προτίμησή τους για τον υποψήφιο πρόεδρο, μέσω κάλπης.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook