Με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 2μμ  συνεχίζεται η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του κινήματος τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε το σύνθημα που άκουσε όταν έβαλε πρώτη φορά υποψηφιότητα στην Αχαΐα. \”Γιώργο θυμίσου, μια ζωή μαζί σου\”. \”Μαζί ήμασταν, μαζί θα είμαστε\” προσέθεσε. Με τα λόγια του Ρίτσου \”΄θα κλάψουμε πολύ μέχρι να μάθουμε τον κόσμο να γελάει\” πέρασε στο θέμα της οικονομίας. \”Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει\” επισήμανε, αλλά χαρακτήρισε μεγάλη ανάσα τη μείωση του χρέους.

Για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια, ευχαρίστησε τους πολίτες, τους υπουργούς, τα μέλη της ΚΟ και τους αφανείς ήρωες, υπηρεσιακούς παράγοντες. Ειδική αναφορά έκανε στον Λουκά Παπαδήμο ο οποίος έδωσε καθοριστικές μάχες όπως είπε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Αντίθετα κατηγόρησε τη ΝΔ για μιζέρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή της έγινε με μικροκομματικούς υπολογισμούς. \”Φοβήθηκε το λαό, φοβήθηκε το δημοψήφισμα και έβαλε την υπογραφή της\” υπογράμμισε.

Στο ερώτημα ποιος έφταιξε την απάντηση την έδωσε ο Νταλάρα είπε. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται στον Γιώργο Νταλάρα και κάλεσε τα στελέχη να αντισταθούν στον εκφασισμό της πολιτικής ζωής. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να τραγουδά είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, και πριν επιρρίψει τις ευθύνες στην ΕΕ για την πορεία της διακυβέρνησής του, επιτέθηκε στα ΜΜΕ και το MEGA ονομαστικά. \”Είπε στο MEGA\” είπε, αναφερόμενος πλέον στον Τσαρλς Νταλάρα, \”και μου κάνει εντύπωση πως δεν τον λογόκριναν\” προσέθεσε. Χωρίς άλλο σχόλιο παρέθεσε τη θέση του εκπροσώπου του IIF: \”Θυμηθείτε πριν 18 μήνες, αλλά μοιάζει να ήταν χρόνια πριν τα ελληνικά σπρεντ κατέβηκαν στη δευτερογενή αγοτρά κάτω από 300 μονάδες βάσης. Δυστυχώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τότε να πουν στους επενδυτές ότι μπορεί στο μέλλον να μιλήσουν κούρεμα. Και αυτό προκάλεσε αβεβαιότητα\”. Δηλαδή, έφταιγαν οι ευρωπαίοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για παραποίηση της φράσης του \”λεφτά υπάρχουν\”. Σημείωσε ότι αν γίνουμε… Σουηδία, σε επίπεδα διαφάνειας, θα κερδίσουμε 8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, εξήγησε, πως \”λεφτά υπάρχουν αλλά χάνονται στη χοάνη της διαφθοράς\”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε κι αυτοκριτική: \”είμαστε έτη φωτός από εκεί που θέλουμε, αλλά κάναμε την αρχή\”. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα στελέχη του να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Ειδικά για την παιδεία αναγνώρισε λάθη. \”Αλλά καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό βιβλίο\” είπε, σε μία έμμεση αναφορά στην καθυστέρηση διανομής των κανονικών βιβλίων, που σημειώθηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια.Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον εαυτό του. Προσωπικές διαφορές είπε δεν έχω με κανέναν, αλλά δεν έσκυψα και το κεφάλι σε κανέναν. Γιατί ο πολιτικός που σκύβει το κεφάλι γίνεται μαριονέτα. Ως παραδείγματα ανέφερε το τέλος που έβαλε στα δάνεια των μέσων ενημέρωσης και την αντίθεσή του με τράπεζες και φαρμακοβιομηχανίες. ¨\”Ποιος άλλος τόλμησε να τα βάλει με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο\” ρώτησε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: \”Εμείς\”.

 Απάντησε στην κριτική που του έγινε για το δημοψήφισμα. \”Μετανοιώνω που δεν το έκανα νωρίτερα\” σημείωσε. \”Με είπανε τρελό και άφρονα επειδή ζήτησα να δοθεί ο λόγος στο λαό\” συνέχισε. \”Πολλοί είπαν ότι αυτή η απόφαση μου στοίχισε το πρωθυπουργικό αξίωμα. Απαντώ: χαλάλι\”.

 Αναφέρθηκε και στην επιλογή του να ταξιδεύει. \”Κάποιοι με είπαν τουρίστα, αλλά εγώ θα συνεχίσω να τρέχω\”.

 \”Ότι λάθος έγινε το παίρνω επάνω μου, ότι πετύχαμε το κάναμε μαζί\” ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου. \”Θα είμαι κοντά στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας\” ξεκαθάρισε. \”Με διακριτικότητα\” προσέθεσε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

 Στο τέλος η φωνή του ήτανε σπασμένη από τη συγκίνηση, ενώ πολλοί στην αίθουσα δάκρυσαν.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook