Η Ελλάδα ελπίζει να λάβει εφέτος κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε το Σάββατο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ πιέζουν την ΕΤΕπ για την κατανομή των κεφαλαίων, ανέφερε, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα γίνει τελικά, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσό θα διοχετευθεί πιθανώς μέσω των ελληνικών τραπεζών.

«Όσο ταχύτερα καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, τόσο καλύτερα. Η οκονομία συρρικνώνεται και όλοι είναι πολύ φοβισμένοι (για να επενδύσουν)», σημείωσε.

Αλλά, όπως είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λ. Παπαδήμου, η ΕΤΕπ ανησυχεί ακόμα για το αν διατηρεί υψηλή έκθεση στην Ελλάδα και μία λύση, εκτίμησε, θα είναι να κατανείμει αυτά τα κεφάλαια μέσω των ελληνικών τραπεζών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές.

Τα δύο τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει με κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ μεγάλες ελληνικές εταιρείας ενέργειας.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ, σε συνδυασμό με τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η Ελλάδα δικαιούται ένα ποσό της τάξεως των 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, και όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει τα 8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook