Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο διήμερο πολιτικού διαλόγου που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και έφερε στο ίδιο τραπέζι, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκπροσώπους από έξι πολιτικούς φορείς του «αντιμνημονιακού» χώρου. 

Το διήμερο οργανώθηκε από τους Πολίτες κατά του Χρέους (ΠκΧ) και είχε τίτλο «Η υπόθεση του Μετώπου, υπόθεση του Λαού». Εκτός από τη συνάντηση των πολιτικών φορέων, περιέλαβε τοποθετήσεις πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του συνδικαλιστικού και φοιτητικού κινήματος αλλά και την πρώτη ελπιδοφόρα Παγκρήτια Συνάντηση των Κινημάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου (3/3/12) οι πολίτες στη κατάμεστη αίθουσα της Βασιλικής, παρακολούθησαν  την άποψη των νέων ανέργων επιστημόνων για το μέλλον τους και εκείνη του ΕΚΗ για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν τις απόψεις των πανεπιστημιακών για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας και συζήτησαν γι’ αυτά. Απομένει στους ΠκΧ και σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς και τα κινήματα να επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Η συνάντηση των κινημάτων την Κυριακή το πρωί (4/3/12), η πολύωρη, δημιουργική και δημοκρατική συζήτηση κατέληξε σε κοινή δήλωση 30 φορέων με κεντρικό άξονα  την ανάγκη περαιτέρω συντονισμού της δράσης, με πρώτο ραντεβού τις κινητοποιήσεις της 25ης Μαρτίου.  

Στην πολιτική συζήτηση, το βράδυ της Κυριακής, παρά την επιτυχία της συμμετοχής στο ίδιο τραπέζι, οι πολιτικοί φορείς που συμμετείχαν, αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να συζητήσουν και πολύ περισσότερο να αποφασίσουν τη σύμπηξη κοινού αντιμνημονιακού μετώπου (ενδεχομένως και με ενιαίο εκλογικό συνδυασμό), αίτημα το οποίο τέθηκε με ένταση από τους συγκεντρωμένους πολίτες.  Παρά τη συμφωνία σε βασικά σημεία διεκδίκησης και αγώνα, στο θέμα του ενιαίου Μετώπου,  οι απαντήσεις των πολιτικών φορέων ήταν μάλλον ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα,  προς ώρας τουλάχιστον, να παραμένουν πιο ισχυρές οι «μετόπες» των κομμάτων ή σχημάτων που εκπροσωπήθηκαν.

Ο καθηγητής Ν. Μαριάς αν και πρότεινε ως μια λύση την μετατροπή του κινήματος Ε.ΛΑ.Δ.Α. σε εκλογικό συνασπισμό, κάτι που όπως είπε προσκρούει στην άρνηση των Θεοδωράκη, Γλέζου και Κασιμάτη έσπευσε τρεις μόλις μέρες μετά, και ανακοίνωσε (και πάλι από το Ηράκλειο) την ίδρυση δικού του κόμματος με τον τίτλο «Αντιμνημονιακοί Πολίτες». Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τόνισε τον ενωτικό χαρακτήρα του ίδιου του σχήματός του, επέμεινε στον στόχο της ενότητας δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε σχετικές πρωτοβουλίες μέχρι την παραμονή των εκλογών, δεν έπεισε όμως για πλήρη απουσία ενδεχομένων διαθέσεων ηγεμονισμού σε ένα αντίστοιχο Μέτωπο.  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδειξε να παραπέμπει σε ένα απώτερο επαναστατικό μέλλον την ενότητα που, όπως είπε, θα επιβληθεί από τον ίδιο το Λαό. Η Σπίθα (που απηχεί τον Μίκη Θεοδωράκη)   υιοθέτησε τη λογική της ενότητας εξαρτώντας την από τις εξελίξεις στα πλαίσια του σχήματος  Ε.ΛΑ.Δ.Α. Το ΕΠΑΜ αντίθετα φάνηκε να νιώθει έτοιμο να δοκιμάσει αυτόνομα τις δυνάμεις του.  Αρνητική έκπληξη ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έθεσαν περίπου ως μόνο στόχο την εκπροσώπηση της οικολογίας στη Βουλή και έδειξαν να οχυρώνονται πίσω από τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, που δε δίνει το μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμούς κομμάτων. 

Ηχηρές ήταν και οι αρνήσεις στην πρόσκληση διαλόγου, με το ΚΚΕ να κατηγορεί τους ΠκΧ για προσπάθεια εγκλωβισμού και αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης και τη Δημοκρατική Αριστερά να απαντά πως η δανειακή σύμβαση είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και συνεπώς το κόμμα έχει διαφορετικά επιχειρήματα και διαφορετική νοοτροπία προσέγγισης κατά του Μνημονίου.

Παρόλα αυτά, ο απολογισμός και της πολιτικής εκδήλωσης είναι θετικός καθώς από όλες τις ομιλίες διαφάνηκαν κοινοί άξονες πολιτικής (ακύρωση των Μνημονίων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κτλ) όσο και αν ήταν εμφανείς οι διαφορετικές αντιλήψεις στην πρακτική υλοποίησης του Μετώπου. Κυρίως όμως ήταν θετικός ο απολογισμός, επειδή οι πολίτες που βρέθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έστειλαν σαφές μήνυμα ότι χρειάζονται λίγα ακόμα, καθοριστικά βήματα ενότητας για την κατάρρευση του μαύρου μετώπου της Τρόϊκας και των εντολοδόχων τους και πως η κοινωνία είναι έτοιμη, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. 

Οι ΠκΧ θεωρώντας το διήμερο ως ένα επιτυχημένο σταθμό στην πορεία για την συγκρότηση του μετώπου, εξακολουθούν να θεωρούν και τους οχτώ προσκληθέντες ως δυνάμει συντελεστές του και δηλώνουν πως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. Γιατί το σημερινό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και μόνο ένα μέτωπο των προοδευτικών “αντιμνημονιακών” δυνάμεων μπορεί να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η κοινωνία το θέλει και είναι έτοιμη να το αγκαλιάσει.

*Οι έξι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην πολιτική συζήτηση ήταν: 

1. Δημήτρης Βίτσας, ΣΥΡΙΖΑ

2. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οικολόγοι Πράσινοι

3. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών ΣΠΙΘΑ

4. Δημήτρης Πατέλης, ΕΠΑΜ

5. Μπάμπης Γκούβας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

6. Νότης Μαριάς, Αντιμνημονιακοί Πολίτες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook