Να δώσει στη δημοσιότητα «συγκεκριμένες ημερομηνίες, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις», ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, σε επιστολή του προς την προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός (Οικονομικών) και η κυβέρνηση στην προσπάθεια το PSI να έχει τη μέγιστη επιτυχία δεν δίστασε να ακρωτηριάσει τα χέρια των ιδιωτών αποταμιευτών».

Απέναντι σε αυτούς τους ιδιώτες αλλά και όσους μελλοντικά θα έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο η κυβέρνηση με τις ενέργειές της «έχει χάσει την αξιοπιστία της και καταστρέφει με τις πράξεις της ό,τι αξιοπιστία έχει απομείνει στο ελληνικό κράτος» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες», καθώς όλες οι λύσεις που έχουν διατυπωθεί (επανακεφαλαιοποίηση, φοροαπαλλαγές) αφορούν αποκλειστικά τις τράπεζες, ενώ «ταυτόχρονα αδιαφορεί προκλητικά για τα φυσικά πρόσωπα».

O Σύλλογος Φυσικών Προσώπων επισμαίνει ότι σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας στο PSI, προέτρεψε τα μέλη του να απέχουν, παρά να ψηφίσουν όχι, και να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προσφέρει συγκεκριμένες λύσης, ο Σύλλογος λέει ότι «θα μείνει στην ιστορία σαν η κυβέρνηση που έκανε τα πάντα για τις τράπεζες και τίποτα για τους απλούς πολίτες, σαν την κυβέρνηση που προχώρησε σε δόλια δήμευση των περιουσιών την ιδιωτών».

Ο Σύλλογος υπολογίζει ότι στο πλαίσιο του PSI για κάθε 1.000 ευρώ παλαιά ομόλογα που αντάλλαξαν και τα φυσικά πρόσωπα, εισπράττουν 315 ευρώ σε νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως μεταξύ 2023-2042, και 150 ευρώ σε ομόλογα EFSF λήξεως 2013/2014.

Βάσει των τιμών των νέων ομολόγων που αναμένεται να παραδοθούν στους παλιούς κατόχους, η νέα αποτίμηση διαμορφώνεται στα 202,97 ευρώ.