Με καταγγελία των συμβάσεων και διακοπή της εκτέλεσης των συνταγών από την 1Η Απριλίου απειλούν οι φαρμακοποιοί στο Λασίθι που μπορεί να απείχαν από την 48ωρη απεργία των συναδέλφων τους που έγινε ύστερα από απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ωστόσο προσανατολίζονται σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Σε συνέλευσή τους οι φαρμακοποιοί απέρριψαν την απεργία ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και τα ταμεία ώστε να ανταποκριθούν στις χρηματικές υποχρεώσεις τους απέναντί τους, θεωρώντας πως έτσι δεν πιέζουν κατ' ουσίαν την κυβέρνηση αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

«Αν μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν ανταποκριθεί στοιχειωδώς το κράτος, εμείς από την 1 Απριλίου σταματάμε τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δίνουμε τα φάρμακα στους ασθενείς επί πληρωμή και προσκομίζοντας το τιμολόγιο στο ασφαλιστικό τους ταμείο θα τους επιστρέφονται τα χρήματα. Οι οφειλές των ταμείων είναι υπέρογκες προς εμάς και τώρα με τον ΕΟΠΥΥ δεν ξέρουμε κάθε πότε θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του, δεν έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις του, αφού σε αυτόν συμμετέχουν ταμεία όπως το ΙΚΑ για παράδειγμα με μειωμένες εισπράξεις, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δερμιτζάκης Κων/νος.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα, ειδικά από το Σεπτέμβρη και έπειτα τα φαρμακεία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι εταιρείες έχουν μικρύνει το χρόνο της πίστωσης ή ζητούν χρήματα τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η προμήθεια των φαρμάκων .