Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τη βουλή της Ουγγαρίας το Σάββατο, αξιώνοντας την αποπομπή του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, οι οποίοι κατηγορούνται για λανθασμένη οικονομική πολιτική και για προώθηση αντιδημοκρατικών διατάξεων που πλήττουν την ελευθερία του λόγου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Σήμερα πρέπει να πούμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα ότι ο Βίκτορ Ορμπάν και η \”συμμορία\” του πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν μέσω εκλογών», είπε ο Πέτερ Κόνια, ηγέτης του Ουγγρικού Κινήματος Αλληλεγγύης, στους περίπου 6.000 συγκεντρωμένους.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz υποβάθμισε τη διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι έχει καταφέρει με την πολιτκή του να επαναφέρει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

«Δεν έχει σχηματιστεί ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ανάγκαζε τις κυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρήσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Fidesz, Γκαμπριέλα Σέλμετσι.

Η Ουγγαρία, η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ανατολική Ευρώπη, βρίσκεται σε διένεξη με την Ε.Ε. για μια σειρά θέματα, γεγονός που καθυστερεί την έναρξη συνομιλιών για την χορήγηση ενός πακέτου δανείων τόσο από την ίδια όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δημοτικότητα του Ορμπάν έχει μειωθεί σημαντικά αφότου είχε ανέβει στην εξουσία το 2010 με πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή, ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο Fidesz έχει μειωθεί στο 25%. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2014.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook