Έκλεισε η πρώτη φάση του PSI αλλά η αγωνία και η ανηφοριά που πρέπει να σκαρφαλώσει η ελληνική δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση και οι πολίτες δεν έχει τελειωμό. Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και πάλι οι υπουργοί Οικονομικών, με φυσική παρουσία αυτή τη φορά για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος.

Μέχρι στιγμής από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, το απόγευμα της Παρασκευής και η γενικότερη επικοινωνία ελληνικών αρχών, εταίρων και ευρωπαϊκών θεσμών προκύπτουν τα εξής:

1. Δίνεται εντολή για εκταμίευση των 35,7 δισ. ευρώ του νέου δανείου για την ανταλλαγή των τίτλων που εγράφησαν στο PSI.

2. Ζητείται από το ΔΝΤ «να πάρει τις αποφάσεις του» για το νέο ελληνικό πακέτο, που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται ανάμεσα στα 23 και 28 δισ. ευρώ.

3. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης καθιστώντας την ανταλλαγή υποχρεωτική κατά ένα τμήμα της και προφανώς θα πάρουν τα μέτρα τους.

4. Το Eurogroup έλαβε γνώση και για την παράταση της προθεσμίας ανταλλαγής των ξένων τίτλων έως τις 23 Μαρτίου, προσδοκώντας μάλιστα την αύξηση της επίσημης εθελοντικής συμμετοχής μέχρι την ημερομηνία αυτή.

5. Οι εταίροι θεωρούν πως με βάση την έκθεση της Τρόικας η Ελλάδα ήταν καλός μαθητής για 2 εβδομάδες σε σχέση με ό,τι έχει ζητηθεί ως προαπαιτούμενο.

6. Προτρέπει τη χώρα να συνεχίσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί και ζητάει από την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση να συνεργαστούν επιτέλους με την ομάδα Ράιχενμπαχ ώστε οι δομές του κράτους να αποκτήσουν ουσία και ικανότητα.

7. Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χερστ Ράιχενμπαχ θα βρεθεί από εβδομάδα στην Αθήνα και την Πέμπτη θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου και τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει με τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα κάνει ένα πέρασμα από τα υπουργεία που σχετίζονται με τη λειτουργία της task force και θα έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης, κυρίως δε με την Άννα Διαμαντοπούλου, από την οποία οι Βρυξέλλες περιμένουν πολλά – ήταν άλλωστε και πρώην επίτροπος.

8. Αν όλα πάνε καλά στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία του νέου ελληνικού πακέτου, όπως για παράδειγμα τα 40 δισ. για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας που θα αποτελέσουν και το βασικό μοχλό πίεσης για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς προορίζονται για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και θα καταβάλλονται σε δόσεις. Πριν από κάθε δόση όμως θα προηγείται όπως πάντα μια έκθεση της Τρόικας.

9. Είναι προφανές ότι μετά την επιτυχή έκβαση της πρώτης φάσης του PSI οι εταίροι εμφανίζονται ελαφρώς ανακουφισμένοι. Ο Σόιμπλε μιλάει για «μεγάλο βήμα που έγινε στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης και της εδραίωσης της ελληνικής οικονομίας», ο Σάρκοζυ είπε ότι «το πρόβλημα διευθετήθηκε, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη με σαφώς ποιητική διάθεση γράφει στο twitter: «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – σημειώθηκε η καμπή στην κρίση. Πορευόμαστε προς μία ηρεμότερη θάλασσα» – που όπως εύστοχα κάποιος σημείωσε μοιάζει με χάικου.

Μέσα στην ηρεμότερη θάλασσα σαφώς όμως συνεχίζουν και υπάρχουν καρχαρίες και σκόπελοι. Αυτούς περιγράφει η σημερινή έκθεση της Goldman Sachs για την Ελλάδα μετά το PSI. To κλειδί όπως σημειώνει η έκθεση συνεχίζει και βρίσκεται στην εφαρμογή των μέτρων, όμως το ποιος κρατάει το κλειδί θα αποφασιστεί με εκλογές, σύντομα ή όχι, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αβέβαιο…

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook