Τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, συνολικού ύψους 1,82 δισ., αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η κυβέρνηση του Βελγίου, σε μια προσπάθεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2012.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν μία εβδομάδα, οι υπουργοί της κυβέρνησης έξι κομμάτων αποφάσισαν επίσης να παγώσουν άλλα 650 εκατ.
ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για την περίπτωση που η εξασθένιση της οικονομίας οδηγήσει σε περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

«Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία, η ισχύς των δημοσίων δαπανών διατηρείται και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων διασφαλίζεται», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι νέες περικοπές προστίθενται στο πακέτο μέτρων ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011. Στα εκείνα τα μέτρα περιλαμβανόταν η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 59 έτη που είναι σήμερα κατά μέσον όρο και η αύξηση της φορολογίας για τα εταιρικά αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα στο 2,8% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του (ΑΕΠ) από 3,8% το 2011.

Η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο από την Ε.Ε. εάν το έλλειμμα δεν μειωθεί σε 3% τουλάχιστον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook